10 ponturi despre îngrijirea mașinii care ne pot ajuta să economisim bani

Mașina este, pentru cei mai mulți, una dintre „destinațiile” cheltuielilor noastre uzuale. Transportul cu acest mijloc este poate necesar datorită nevoii familiei, nevoii de a desfășura munca sau a plăcerii personale. Dar, deseori, constatăm că banii pe care îi cheltuim cu întreținerea mașinii se constituie în sume care, deși își fac loc în bugetul nostru, le-am prefera mai mici. În timp, energia și carburanții s-au scumpit și chiar dacă încercăm, unii dintre noi, un mijloc de transport alternativ (cum ar fi transportul în comun, bicicleta, trotineta), de mașina noastră tot avem nevoie, chiar și arareori. Cum am putea însă diminua costurile suportate, economisind dar continuând să ne folosim de ea? Iată câteva ponturi:

  1. Asigurarea obligatorie RCA poate fi achiziționată, conform legii, și direct de la asigurător. Solicitați mai multe oferte, comparați-le și alegeți oferta care vi se pare mai avantajoasă. Cumpărați asigurarea RCA din timp, nu circulați cu un RCA expirat sau fără RCA pe drumuri publice – amenzile sunt mari.
  2. Dacă veți fi prudent în trafic veți scădea probabilitatea ca un accident să se producă; producerea unui accident afectează clasa de Bonus-Malus aferentă asigurării RCA, fapt care atrage costuri semnificativ mai ridicate la încheierea următoarelor polițe de asigurare obligatorie.
  3. Gândiți-vă econom la uzura mașinii – programați atent traseele pe care pe aveți în familie, circulați cu mai mulți pasageri în mașină, micșorați numărul de kilometri parcurși, utilizați anvelopele conforme anotimpului (o anvelopă de iarnă utilizată vara crește consumul de combustibil), faceți reviziile și schimbați la timp lichidele și filtrele mașinii (acestea își pot pierde din proprietăți sau reduc performanța motorului și, prin urmare, mașina va consuma mai mult combustibil), nu lăsați în mașină lucruri care să dea o greutate suplimentară (crescând astfel consumul de carburant), verificați periodic geometria roților și presiunea din anvelope (neconformitățile lor contribuie la un consum excesiv de carburant) ș.a.
  4. Deși nu este bine să îngreunăm mașina cu depozitarea de obiecte în ea, rezervorul plin se încadrează în calculul de eficiență al producătorului; mai mult, circularea cu rezervorul cât mai plin reduce riscul supraîncălzirii și defectării pompei de combustibil, ceea ce ar aduce costuri suplimentare.
  5. Dacă alegeți un stil de condus relaxat, cu limitarea vitezei și o pornire ușoară și anticiparea încetinirilor sau opririlor, vă puteți reduce consumul de combustibil. Consumul mai poate fi redus și prin utilizarea aerului condiționat (vara sau iarna) în anumite limite.
  6. O asigurare facultativă CASCO, deși mai scumpă decât asigurarea RCA, vă poate ajuta în cazul producerii unui risc precum un accident, căderea unor corpuri (copaci căzuți pe mașină, de exemplu), furt sau vandalism și altele. Cheltuielile neprevăzute generate de astfel de evenimente neplăcute pot fi evitate dacă există o asigurare CASCO aleasă înțelept.
  7. În cazul în care nu se poate cumpăra o asigurare CASCO, clauza de decontare directă atașată facultativ unei asigurări RCA poate fi de puțin ajutor suplimentar poliței obligatorii.
  8. Dacă ceva se defectează la mașină și totuși ea mai poate circula este bine să o reparați cât mai repede și să nu amânați momentul. Păstrarea și întreținerea mașinii în parametri prevăzuți de producător contribuie nu numai la siguranța în trafic (și de aici evitarea unor costuri suplimentare generate de accidente sau alte evenimente rutiere) dar și la evitarea unor cheltuieli ulterioare mai mari (creșterea costului asigurărilor, creșterea costurilor pieeslor de schimb, creșterea costurilor totale pentru reparare etc.).
  9. Deplasarea în străinătate cu mașina implică pe lângă existența unui RCA valabil pentru toate teritoriile pe care le veți traversa și existența documentului Carte Verde. Fiți atenți la cumpărarea asigurării RCA ce teritorii are bifate (poate veți vrea să mergeți în vacanță și, dacă nu este valabilă această asigurare, va trebui să cumpărați un supliment la ea). De asemenea, deși documentul Carte Verde nu mai este obligatoriu să fie verde și, de cele mai multe ori, este folosit documentul electronic, la plecarea în străinătate asigurați-vă că în țara sau țările în care vă duceți aceste reguli se aplică. De exemplu, în unele țări din Europa de Sud-Est, la punctul de trecere al frontierei vi se poate solicita asigurarea RCA și Cartea Verde în format tipărit și cu secțiunea verde (nu albă), iar în cazul în care nu o aveți să fiți constrânși să plătiți o altă asigurare. Acest lucru nu se întâmplă din cauza entităților sau legii din România, care aplică convențiile internaționale și europene.
  10. Plătiți la timp taxele de pod, de autostradă sau vinieta pe traseele pe care circulați. Amenzile sunt mult mai mari … dacă călătoriți în alte țări și doriți să evitați taxele de autostradă, asigurați-vă întâi că traseul ales este mai eficient din punct de vedere al distanței, timpului și costurilor (inclusiv și mai ales cel al carburantului).