Start2Learn

Să vorbim despre piața financiară nebancară

Educația financiară, indiferent de forma sa, la nivelul învățământului preuniversitar, este cea care pune bazele unei bune înțelegeri a conceptelor cu care adultul major se confruntă în viața sa.  Studiul, sub forma opțională a unor discipline ce îl vor pregăti pe actualul elev la dezvoltarea abilităților pentru viață, vine în concordanță cu necesitatea alinierii sistemului educațional din România cu cel din Europa.

În vederea creșterii  gradului de conștientizare a realității economice, ASF a demarat mai multe programe școlare în vederea susținerii stabilirii bazelor unei îmbunătățiri pe termen lung a calității învățământului și modernizării lui.

Cum sa crești ca în povești

 

 

 

 

Escape Room Financiar

 

 

 

 

 

Învață cu Marc și Polo

 

 

 

 

„Să vorbim despre piața financiară ne-bancară”

Obiectivele programului:

  • Creșterea nivelului de informare a elevilor din învățământul preuniversitar.
  • Dezvoltarea abilităților și conștientizarea asupra oportunităților și riscurilor financiare.
  • Asigurarea unei mai bune înțelegeri a caracteristicilor principale ale produselor și serviciilor financiare reglementate de ASF.
  • Crearea unui punct de start în stabilirea unei culturi financiare generale.
  • Participarea la îmbunătățirea calității generale a învățământului preuniversitar.

Pentru tinerii participanți la acest program au fost susținute de lectorii ASF serii de prezentări în care s-a urmărit prezentarea noțiunilor de piață financiară (piața asigurărilor, piața de capital, pensiile private).

Prezentările au fost realizate diferențiat, în funcție de specificul vârstei, fiind însoțite de prezentări video, jocuri, acordarea de materiale educative oferite în mod gratuit atât elevilor, cât și profesorilor. Programul a fost completat cu organizarea unor vizite interactive cu realitățile piețelor financiare nebancare. Aceste vizite sunt organizate în timpul Săptămânii Școala Altfel, cu participarea școlilor care și-au arătat disponibilitatea de implicare în acest program. Prin aceste vizite s-a urmărit exemplificarea celor învățate în cadrul programului.

Materiale educaționale

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tabăra Urbană

Tabăra Urbană de Educație Financiară le oferă tinerilor educația financiară elementară necesară pentru a-și defini, urmări și atinge obiectivele financiare pe termen mediu și lung. Educația financiară are ca scop crearea premiselor pentru creșterea nivelului de incluziune financiară și a bunăstării economice viitoare.

Tabăra Urbană de Educație Financiară este o oportunitate excelentă care le oferă copiilor și adolescenților educația financiară necesară pentru a putea lua decizii financiare inteligente pe termen lung. În cadrul Taberei Urbane de Educație Financiară elevii, cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, vor învăța, pe lângă noțiunile elementare aferente piețelor financiare, cum să administreze, cum să investească și cum să economisească banii. Vor învăța cum să îți recunoască propriile nevoi și care sunt instrumentele, produsele și serviciile financiare disponibile, precum și cum să aleagă din paleta de oferte disponibile, astfel încât alegerea să se potrivească nevoilor reale, să respecte resursele financiare disponibile și să prezinte un nivel de utilitate ridicat. Drepturile unui consumator rațional sunt învățate timpuriu, clădindu-se astfel bazele unui consumator sofisticat, care alege înțelept.

Metodologia de predare utilizată în cadrul Taberei Urbane de Educație Financiară este una non-formală numită edutainment (education through entertainment, în traducere: educație prin distracție). Activitățile derulate în cadrul Taberei Urbane de Educație Financiară se bazează pe o tehnică de predare multi-senzorială care determină o învățare accelerată astfel încât copiii să fie în permanență implicați în procesul de educație. Mulți elevi de gimnaziu și liceu nu cunosc noțiunile financiare pentru că nu se confruntă cu ele în viața de zi cu zi, acesta este motivul pentru care aproape fiecare concept major aferent piețelor financiare va fi prezentat prin intermediul unei activități distractive, astfel încât elevii să dobândească cunoștințele de bază fără să simtă că acest lucru se întâmplă în mod formal, didactic, ca la școală. Jocurile și activitățile vor fi utilizate pentru a demonstra concepte importante, astfel încât copiii să învețe și să se distreze în același timp.

Acest program, concept unic inițiat de ASF în anul 2018, a fost extins în anii 2019 și 2021, alături de noi venind în calitate de organizatori Banca Națională a României, Ministerul Finanțelor și Asociația Română a Băncilor. Înscrierile în Tabăra Urbană sunt realizate cu sprijinul Inspectoratelor Școlare.

PROGRAMUL FII DEȘTEPT!

Începând din 2015, în cadrul programului de educație financiară adresat copiilor din învățământul gimnazial, ASF a organizat un atelier de gândire – FII DEȘTEPT!, unde lectorii au interacționat cu copiii și le-au transmis noțiuni referitoare la:

  • importanța planificării financiare:
    • cum economisim
    • la ce ne folosește economisirea
    • diferența dintre venit și pierdere
    • diferența dintre nevoi și dorințe
    • ce este riscul
  • la ce ne folosește o asigurare pentru a putea avea un buget mai eficient
  • ce alte instrumente și produse financiare ne sunt utile pentru diversificarea veniturilor pe termen lung.

S-a urmărit învățarea de către copii a importanței planificării diversificate și pe termen lung, pentru creșterea bunăstării financiare personale. Împreună, prin joc și execițiu, am învățat cum să ținem socoteala unui buget personal pe o perioadă de timp (managementul timpului și al banilor), cum să îl eficientizăm în funcție de resursele financiare disponibile, cum să fim prevăzători pe termen lung, în condițiile în care riscul poate apărea oricând.

Iar totul s-a terminat, bineînțeles, cu sfaturi utile.

Atelierul, la prima sa ediție, a fost primit cu mult entuziasm, iar aprecierile ulterioare ale părinților ne-au făcut să luăm în considerare repetarea lui.

Astfel, începând cu 2016 sunt organizate 2 ediții în fiecare an, creându-se un program periodic destinat copiilor.

Educația Financiară în cifre