Forumul Educatiei Financiare editia I, organizat sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei

In contextul instituirii pe data de 11 aprilie 2022 a Zilei Educatiei Financiare, Autoritatea de Supraveghere Financiara, impreuna cu Academia de Studii Economice din Bucuresti si Asociatia Romana a Bancilor, au organizat joi, 9 iunie 2022, prima editie a Forumului Educatiei Financiare. Evenimentul se desfasoara sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei si isi propune sa fie, an de an, un reper in promovarea programelor de educatie financiara si un catalizator al initiativelor in acest domeniu.

Forumul Educatiei Financiare a fost deschis de catre domnul Nicolae ISTUDOR, Rector ASE, fiind urmat de alocutiunea domnului Presedinte Klaus IOHANNIS.

La un deceniu si jumatate de la aderarea la UE, tara noastra este inca mult in urma la incluziunea sau intermedierea financiara. Sectorul financiar-bancar, cu un rol cheie in mobilizarea resurselor pentru finantare, a inregistrat si el o dezvoltare semnificativa. Romania continua sa aiba cea mai mica rata de intermedieri financiare in UE. Putem spune ca s-au facut progrese, insa cred ca este loc de mai mult si mai bine“, a afirmat Klaus IOHANNIS, Presedintele Romaniei.

Urez bun venit tuturor programelor de educatie financiara care se vor desfasura sub egida acestui Forum. Crizele recente au culminat cu turbulentele economiei mondiale determinate de razboiul din Ucraina, arata ca globalizarea economica si financiara vine cu o serie de provocari. Cresterea negativa, inflatia si insecuritatea alimentara devin concepte din ce in ce mai des evocate in vocabularul economic actual. Din pacate insa, aceste concepte continua sa aduca nu doar noi oportunitati, dar si noi riscuri“, a explicat Nicu MARCU, Presedinte ASF.

Forumul Educatiei Financiare intrunit astazi isi propune sa dezbata o realitate evidentiata in mai multe tari: conditionarea dezvoltarii durabile si calitatea educatiei financiare. Educatia financiara este necesara nu numai la varfurile societatii, ci si in masa critica a populatiei. Este nevoie de initiativa, de organizare, de cercetare, de o cultura cu fata spre nou. Avutia Cunoasterii este cea mai importanta, caci ea nu are limita “, a declarat Mugur ISARESCU, Guvernator BNR.

Sistemul bancar este un pilon fundamental in cresterea nivelului de educatie financiara a populatiei, pentru sporirea bunastarii acesteia“, a declarat Bogdan NEACSU, Presedinte ARB.

Printre subiectele dezbatute la eveniment, regasim:

  • Educatia financiara – resort pentru dezvoltarea Romaniei;
  • Educatia financiara – factor determinant pentru cresterea si maturizarea pietelor financiare;
  • Necesitatea prioritizarii educatiei financiare pentru sistemul de invatamant romanesc;
  • Educatia financiara – factor de prosperitate individuala, prin imbunatatirea incluziunii financiare si prin dezvoltarea personala;
  • Piata de capital – solutie pentru finantarea dezvoltarii mediului anteprenorial.

Forumul Educatiei a reunit nume importante, precum: Sorin – Mihai CIMPEANU, Ministrul Educatiei; Adrian CACIU, Ministrul de Finante; Sebastian – Ioan BURDUJA, Ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii.