Filme cu conținut de educație financiară

Lloyd s of London

1936

Actori: Tyrone Power, Madeleine Carroll, Freddie Bartholomew

Blake se îndrăgostește de o doamnă din aristocrație al cărui soț îl rănește grav. Prietenia lui Blake cu Lord Nelson asigură baza dezvoltării părții din afacerea cu asigurări a lui Blake în cadrul Lloyd’s ca urmare a bătăliei de la Trafalgar. Filmul se bazează doar într-o mică măsură pe istorie.

Filmul a fost nominalizat la 2 Premii Oscar.

Double Indemnity

1944

Actori: Edward G. Robinson, Barbara Stanwyck

Agentul de asigurări Walter Neff e cucerit pe loc de frumoasa Phyllis Dietrichson, frumoasa soție a unui client de-al său. Cei doi încep o relație amoroasă și pun la cale un plan de ucidere a soțului înșelat pentru a încasa polița de asigurare pe viață a acestuia. Termenul de dublă despăgubire se referă la o clauză din anumite polițe de asigurare de viață care dublează câștigul în cazul în care moartea are loc accidental.

Apreciat de mulți critici, filmul a fost nominalizat la 7 premii Oscar, fiind considerat un film clasic.

Trading Places

1983

Actori: Eddie Murphy, Dan Aykroyd, Ralph Bellamy

Un investitor snob și un artist stradal ăși inversează rolurile ca urmare a unui pariu.

Filmul a înregistrat 1 nominalizare la Premiile Oscar.

Trader

1987

Actori: Peter Borish, David Cubitt, Paul Tudor Jones

Anul realizării filmului coincide cu o perioadă în care piețele financiare erau euforice. Filmul prezintă portretul vestitului manager Paul Tudor Jones și a fondului său de investiții Tudor Investments, analizând tranzacționarea futures.

Wall Street

1987

Actori: Michael Douglas, Charlie Sheen

Filmul prezintă povestea unui tânăr broker, Bud Fox, care în dorința sa disperată de a deveni bogat, devine omul de încredere al lui Gordon Gekko, un om de afaceri de succes și foarte bogat, dar în același timp fără nici un fel de scrupule. Sloganul filmului Every dream has a price ilustrează seria de compromisuri și tentații prin care Bud trece în această poveste. Tranzacționarea folosind informații privilegiate și manipularea bursei sunt folosite de Gekko cu lăcomie și fără milă împotriva oricui.

Michael Douglas a primit Premiul Oscar în 1988 pentru rolul său din acest film.

Other People’s Money

1991

Actori: Danny DeVito, Gregory Peck, Penelope Ann Miller

Un îndrăzneț corporatist cumpără acțiuni la o companie subevaluată și se îndrăgostește de fiica vitregă a avocatului fiului fondatorului acesteia. Și începe lupta…

Barbarians at the Gate

1993

Actori: James Garner, Jonathan Pryce, Peter Riegert

Președintele unei companii importante de tutun decide să preia compania, dar un război al ofertelor pornește. Filmul este despre fuziuni, achziitii, drepturi de proprietate.

Rogue Trader

1999

Actori: James Dearden, Nick Leeson, Edward Whitley

Filmul prezintă povestea lui Nick Leeson, un ambițios broker de investiții care a falimentat singur una dintre cele mai vechi și importante bănci din Marea Britanie.

Boiler Room

2000

Actori: Giovanni Ribisi, Vin Diesel, Nia Long

Un tânăr care abandonează studiile la colegiu, încercând să se ridice la standardele înalte ale tatălui său, își ia o slujbă ca broker la o firmă de investiții din suburbiile orașului, ceea ce îl pune pe calea rapidă către succes. Dar noua sa ocupație s-ar putea să nu fie așa de legală cum ar fi fost de dorit.

The Corportion

2003

Actori: Mikela Jay, Rob Beckwermert, Christopher Gora

Acest film documentar prezintă conceptul unei corporații din perspectiva istoriei recente a dezvoltării sale și până la dominația financiară de la acel moment.

Enron: The Smartest Guys In The Room

2005

Actori: John Beard, Tim Belden, Barbara Boxer

Acesta este un film documentar despre activitatea companiei Enron, practicile sale corulte și frauduloase și modul în care aceste practici au condus la căderea Enron.

Filmul a fost nominalizat la 1 categorie a Premiilor Oscar.

In Debt We Trust; America Before The Bubble Burst

2006

Filmul documentar arată cum, în uurmă cu zeci de ani, a avea mai mulți bani decât erau în contul bancar era o excepție, nu o regulă.

Wall Street: Money Never Sleeps

2010

Actori: Michael Douglas, Shia LaBeouf, Josh Brolin, Carey Mulligan

Continuare a filmului din 1987, filmul prezintă povestea lui Gordon Gekko după ieșirea de la închisoare, unde fusese închis pentru fraudă bursieră. Acesta se folosește de viitorul său ginere, un agent de bursă naiv, atunci când observă o oportunitate de a câștiga în fața foștilor săi rivali de pe Wall Street și de a-și reconstrui imperiul financiar.

Floored

2009

Actori: Bobby Ansani, Jeff Ansani, Ron Beebe

Filmul documentar descrie tranzacționarea pe bursa de mărfuri de la Chicago, punând accent pe factorul educație financiară. Pelicula oferă o perspectivă asupra piețelor futures și tranzacționării și face o comparație între tranzacționarea adevărată și jocurile de noroc (trading vs gambling).

American Casino

2009

Actori: Ben Bernanke, Sheila Dixon, Phil Gramm

Filmul documentar prezintă a imagine a modului în care căderea Wall Street a afectat clasa muncitoare.

The Social Network

2010

Actori: Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Justin Timberlake

Ca student Harvard, Mark Zuckerberg crează o rețea socială în spațiul virtual care va deveni ceea ce azi cunoaștem că este Facebook. El este dat în judecată, fiind acuzat că a furat ideea, dar și de un partener care a încercat să îl elimine din afacere. Filmul, cu tentă biografică, prezintă creșterea unei afaceri.

Filmul a câștigat 3 Premii Oscar, pentru muzică, scenarist și editor.

Inside Job

2010

Actori: Matt Damon, Gylfi Zoega, Andri Snær Magnason

Filmul abordează o imagine mai atentă a consecințelor crizei financiare din 2008.

Filmul a câștigat un Premiu Oscar la categoria „Documentare”.

Too Big To Fail

2011

Actori: James Woods, John Heard, William Hurt

Filmul biografic prezintă istoria crizei financiare din 2008 și este centrat pe figura emblematică a secretarului Trezoreriei Henry Paulson.

Margin Call

2011

Actori: Zachary Quinto, Stanley Tucci, Kevin Spacey

Filmul urmărește povestea persoanelor cheie dintr-o bancă de investiție, într-o perioadă de 24 de ore, în primele stadii ale crizei financiare din 2008.

Filmul a înregistrat 1 nominalizare la Premiile Oscar.

The Wolf of Wall Street

2013

Actori: Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Margot Robbie

Bazat pe povestea reală a lui Jordan Belfort, un bogat broker care decade, în căderea sa apărând crima, corupția și anchetarea de către autoritățile federale.

Filmul a fost nominalizat la 5 Premii Oscar.

Assault On Wall Street

2013

Actori: Dominic Purcell, Erin Karpluk, Edward Furlong

Jim, un cetățean cu venituri medii din New York, trăiește cu soția sa bolnavă. Dintr-o dată, totul se schimbă atunci când economia se prăbușește și el pierde totul. Plin de mânie și furie, Jim caută să își găsească răzbunarea.

Steve Jobs

2015

Actori: Michael Fassbender, Kate Winslet, Seth Rogen

Concentrându-se pe trei momente cheie ale carierei sale, această biografie ne arată slăbiciunile umane și curajul vizionar al celui care a inventat computerul Mac.

Filmul a fost nominalizat pentru 2 Premii Oscar.

Bridge of Spies

2015

Actori: Tom Hanks, Mark Rylance, Alan Alda

În timpul războiului rece, un avocat american care vindea asigurări este recrutat pentru a apăra un spion sovietic arestat, povestea conducând mai departe la implicarea lui în facilitarea CIA de eliberare a unui prizonier din Berlinul de Est. Filmul conține anumite referiri la modul în care o negociere se derulează, inclusiv pentru vânzarea de asigurări.

Filmul a câștigat un Premiu Oscar pentru „Cea mai bună performanță a unui actor într-un rol secundar”.

The Big Short

2015

Actori: Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling

În 2006-2007 un grup de investitori pariază împotriva pieței americane a ipotecilor. În cercetarea lor descoperă cât de coruptă este această piață.

Filmul a câștigat în 2016 un Premiu Oscar la categora „Cel mai bun scenarist”.

Equity

2016

Actori: Anna Gunn, James Purefoy, Sarah Megan Thomas

Bancherul senior de investiții Naomi Bishop este amenințat de un scandal financiar și trebuie să își găsească scăparea dintr-o multitudine de acte de corupție.

Billions (serial)

2016

Actori: Paul Giamatti, Damian Lewis, Maggie Siff

Procurorul american Chuck Rhoades și marele administrator al unor fonduri speculative de tip hedge și jucător la bursă Bobby „Axe” Axelrod sunt într-o continuă bătălie pentru a fi cea mai puternică persoană din New York.

The Wizard of Lies

2017

Actori: Robert De Niro, Michelle Pfeiffer, Alessandro Nivola

Filmul prezintă căderea lui Bernie Madoff, a cărui schemă de tip Ponzi a păgubit cu 65 miliarde de dolari victime inocente, fiind cea mai mare fraudă din istoria SUA.

The Laundromat

2019

Actori: Meryl Streep, Gary Oldman, Antonio Banderas

O văduvă este escrocată de banii de asigurare și, în căutarea adevărului, dă peste doi avocați ticăloși din Panama specializați în tăinuirea banilor celor foarte bogați.

Black Monday (serial)

2019

Actori: Don Cheadle, Andrew Rannells, Paul Scheer

Serialul prezintă povestea unor noi participanți la bursă care provoacă, la mijlocul anilor ‘80, brokerii tradiționali de pe Wall Street.

Money Heist (Casa de Papel, serial)

2017-2021

Actori: Úrsula Corberó, Álvaro Morte, Itziar Ituño

Un grup neobișnuit de hoți este format pentru a jefui, într-o acțiune planificată perfect, 2,4 miliarde de euro din Monetăria Regală a Spaniei. După primul jaf, următoarea țintă este Banca Centrală a Spaniei.