Știrile. Manualul utilizatorului
Alain de Botton
„Știrile. Manualul utilizatorului” este o carte care trebuie citită dacă vrem să înțelegem importanța, relevanța, multiplele valențe și efectele știrilor din mass media, cărora le-am devenit tributari, fie că acceptăm sau nu această realitate. Cartea lui de Botton este mai mult decât o analiză a importanţei pe care-o au ştirile în viaţa noastră, este o explicitare a felului se raportează publicul la acestea. Alain de Botton susține că știrile ocupă o poziție dominantă în societatea modernă și că este important să se înțeleagă impactul lor asupra modului în care este desfășurată viața. De Botton crede că știrile sunt „urmărirea hotărâtă a anormalului”, devenind „primul creator al realității politice și sociale”. De asemenea, el susține că am devenit dependenți de știri și că trebuie să recunoaștem efectele negative ale acestora, inclusiv „invidia și teroarea” pe care le promovează. De aici ceea ce el numește „micul său manual” care speră că va „complica un obicei care, în prezent, a ajuns să pară puțin prea normal și inofensiv pentru binele nostru”.
„La ani buni după ce Giovanni Sartori a scris despre imbecilizarea prin televiziune, Alain de Botton se întreabă: ce sunt, de fapt, ştirile (de la televizor, dar nu numai)? Înlocuitorul agresiv al religiei? O formă de hrană prin perfuzii vizuale? O modalitate de reafirmare a deja vechiului principiu după care răul se vinde bine şi binele se vinde rău? Răspunsul e previzibil: toate trei la un loc. Aşa stând lucrurile, cartea lui nu e doar o analiză a importanţei pe care-o au ştirile în viaţa noastră, ci şi o cronică a felului cum ne raportăm noi, publicul, la ele. Citind-o, ne vom da seama că, fără să ştim, am făcut deja trecerea de la couch potatoes la headline junkies. Că respiraţia naturală a vieţii noastre a preluat iremediabil calupurile de noutăţi senzaţionaliste. Că ne aflăm într-un apăsat deficit de empatie. Că fremătăm de nerăbdare aşteptând divorţul unei celebrităţi, prăbuşirea unui politician sau o catastrofă aviatică. Că maşinăria care produce ştiri reglează de fapt ritmurile mersului nostru zilnic şi uneori silnic prin lume. Şi că o zi fără titluri, şocuri şi sondaje a devenit pur şi simplu de neconceput.“
Radu Paraschivescu
Cartea a fost publicată în 2015 de Editura Humanitas.
Despre autor:
Alain de Botton este istoric și filozof, absolvent al Universităților Cambridge și King’s College. Este fondatorul şcolii londoneze The School of Life (2008), care promovează o nouă viziune asupra educaţiei şi al organizaţiei Living Architecture (2009). Multe din cărțile sale au devenit bestseller-uri și au fost traduse în numeroase ţări. Alain de Botton a fost ales în 2011 „Fellow of the Royal Society of Literature”.