Păcălit de hazard. Rolul ascuns al norocului în viață și în economie

Păcălit de hazard. Rolul ascuns al norocului în viață și în economie

 Nassim Nicholas Taleb

Păcălit de hazard este prima dintre cărțile care l-au propulsat pe Taleb în rândul celebrităților. Cartea conține unele dintre ideile semi-explorate, reluate în Lebăda neagră și Antifragil, care mai târziu aveau să devină cele mai bine vândute cărți ale scriitorului. Nassim Nicholas Taleb susține că șansa și norocul ne influențează viața și munca mai mult decât ne dăm seama. Din cauza subiectivismului și a instinctului de supraviețuire avem tendința să-i uităm pe cei mulți care eșuează, să ne amintim de cei puțini care reușesc și, apoi, să creăm motive și modele pentru succesul lor, deși acesta, poate, s-a datorat în mare parte întâmplării. Succesul poate fi explicat prin abilitățile pe care le deține cineva, prin munca asiduă pe care o depune, dar poate fi atribuit și norocului sau aleatoriului. Autorul crede că în viață și în economie există două elemente care ne controlează într-un fel sau altul existența: norocul și ghinionul. Suntem la discreția unor întâmplări pe care rațiunea nu le poate anticipa și, cu atât mai puțin, controla. Modul în care percepem norocul în experiențele noastre personale și profesionale s-ar putea să fie distorsionat și, de aceea, percepem uneori greșit felul în care hazardul ne influențează rezultatele. „Se pare că supraevaluăm lucrurile care declanșează un răspuns emoțional și subestimam lucrurile care nu sunt la fel de emoționale”.

„Nu este nimic rău în a pierde. Problema este să nu pierzi mai mult decât plănuiești să pierzi. Ai nevoie de reguli clare care să-ți limiteze dezavantajele”. Cartea este nu numai o excelentă lecție de educație financiară, scrisă într-un stil amuzant și profund, dar are și rolul de a incita cititorul  să privească viața cu alți ochi, îl canalizează către introspecția filozofică a lumii contemporane.

 

„Cartea este pentru înțelepciunea convențională de pe Wall Street ce au însemnat cele nouăzeci și cinci de teze ale lui Martin Luther pentru Biserica Catolică.”

The New Yorker

 

Cartea este publicată în 2019 de Editura Curtea Veche.

 

Despre autor:

Nassim Nicholas Taleb este matematician și doctor în management, scriitor și filozof, profesor de ingineria riscului la Universitatea New York, expert în cercetare la Universitatea Oxford, trader și om de afaceri. Studiile sale sunt dedicate incertitudinii, nesiguranței, probabilităților și cunoașterii. Cărțile sale sunt bestseller-e și sunt traduse în peste 30 de limbi. Nassim Nicholas Taleb face parte din grupul Brand Minds. Cele 5 volume de eseuri filosofice reunite în seria Incerto sunt: „Păcălit de hazard”,„Lebăda neagră”, „Patul lui Procust”, „Antifragil”, „Când pielea ta e în joc”.