GMW 2019

ASF a organizat, în perioada 25-31 martie 2019, cu ocazia Global Money Week (GMW), o serie de acțiuni și de evenimente destinate îmbunătățirii gradului de educație financiară la nivelul populației, inclusiv la niveul elevilor și tinerilor. La activitățile desfășurate sub egida GMW au participat, la nivel național, aproximativ 6.000 de elevi, studenți și profesori. Educația financiară reprezintă o prioritate stretegică pentru ASF și o componentă importantă a proiectului de dezvoltare a piețelor financiare non-bancare asumat de Autoritate. „Lectorii Autorității de Supraveghere Financiară sunt prezenți în școli, în licee, în universități. Am adus informația foarte aproape de tineri, dar și de profesori. Autoritatea de Supraveghere Financiară a devenit un adevărat furnizor de programe de educație financiară. Ne-am asumat acest rol și suntem extrem de determinați să dezvoltăm, în anii ce urmează, proiectele pe care le avem în acest domeniu“, a declarat Președintele ASF, domnul Leonardo Badea.

Bilanțul evenimentelor organizate de ASF în săptămâna GMW

  • 25 martie 2019

Seminar interactiv având ca scop înțelegerea noțiunilor privind bursa. Luni, 25 martie 2019, în cadrul acțiunii Clopoțelul sună la BVB! a avut loc deschiderea bursei de către ASF și BVB împreună cu un grup de tineri elevi.

Autobuzul Educației – acțiune în cadrul căreia 90 de elevi de la 3 licee din București au parcurs cu un autobuz un traseu socio-cultural și financiar.

Studenții de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași – Liga Studenților Economiști din cadrul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor au organizat împreună cu ASF mai multe sesiuni de comunicări privind importanța educației financiare în mediul academic.

  • 26 martie 2019

Ne jucăm și învățăm! – activități educative non-formale pentru cei mici.

Întâlnire cu 50 de profesori din alte state membre ale Uniunii Europene sosiți în România prin programul Erasmus.

Concurs de debate pe teme financiare non-bancare pentru liceeni. Competiția s-a desfășurat sub coordonarea Asociației Române de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR), iar etapa finală a avut loc la Școala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu“ din București. Câștigătoarea desemnată, conform regulilor de debate, a fost echipa de la Colegiul Național „Mihai Viteazul“ din București. În luna martie s-au desfășurat competiții de debate și în Oradea și Timișoara.

  • 27 martie 2019

Ne jucăm și învățăm! – activități educative non-formale lpentru cei mici. Activități similare au fost organizate de ASF în luna martie și în Iași, Oradea și Timișoara.

Seminar de educație financiară dedicat profesorilor din învățământul preuniversitar, având drept scop transmiterea de informații aferente pieței financiare non-bancare, utile în dezvoltarea personală și a carierei. Seminarul a avut loc cu susținerea Inspectoratului Școlar al Municipiului București. O întâlnire similară a avut loc joi, 21 martie 2019, cu 45 de profesori de la licee din Brașov, cu sprijinul Inspectoratului Școlar al Județului Brașov și al Institutului de Studii Financiare.

  • 28 martie 2019

Gala EduFin. Autoritatea de Supraveghere Financiară a premiat, în cadrul Galei EduFin (ediția III) organizată la Cercul Militar Național, cele mai bune acțiuni și programe în domeniul educației financiare.

  • 29 martie 2019

Săptămâna Porților Deschise la ASF. Aproximativ 60 de elevi de la școli și licee din București au vizitat sediul ASF, eveniment în cadrul căruia li s-au prezentat informații despre rolul și activitatea Autorității. Pe parcursul întregii săptămâni 25 – 31 martie 2019, peste 1.500 de elevi de la aproximativ 40 de școli și licee din toată țara au vizitat sediile societăților ce activează pe toate cele trei piețe supravegheate de ASF.

Alte acțiuni desfășurate pe parcursul lunii martie, sub egida GMW

Laboratorul Academic este un program educațional elaborat de ASF, derulat în parteneriat cu diferite universități din România. În martie 2019, sub egida GMW, au fost organizate de ASF 11 laboratoare academice în 8 centre universitare din țară, unde 6 lectori au interacționat cu aproximativ 900 de studenți.

#donămpentruviitor a fost o acțiune promovată de ASF încă din anul 2017, reprezentând un apel către toate entitățile financiare de a participa la dotarea cu fond de carte a bibliotecilor din unitățile școlare. Anul acesta, 13 școli nominalizate de Inspectoratul Școlar al Municipiului București au fost beneficiarele acestui program.

Să vorbim despre piața financiară nebancară este un program de educație financiară adresat elevilor de clasa a VII-a și a XI-a derulat de ASF în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Inspectoratele Școlare. Sub egida GMW, au fost derulate mai multe sesiuni ale acestui program în diferite școli și licee. Programul de educație financiară al ASF, pentru anul școlar 2018-2019 include 140 de unități de învățământ din 31 de județe și Municipiul București. Numărul estimat al elevilor care vor participa la acest program se ridică la peste 18.000.