Cum stabilizăm o economie instabilă

Cum stabilizăm o economie instabilă

Hyman P. Minski

Minsky prezintă în cartea sa o teorie inovativă a investițiilor, explicând crizele economice precedente afectate de inflație și șomaj și poziționându-se în actualitatea crizei creditării. Autorul vine apoi cu posibile soluții, identificând inițial cauzele pentru care s-a ajuns în acest punct: înclinațiile spre instabilitate a economiilor actuale, comportamentul speculativ și efectele sale, rolul statului și al supraveghetorului financiar ș.a. O lucrare care vorbește despre turbulențele economice și despre transformările actuale ale mecanismelor și fluxurilor financiare este binevenită în prezent.

„Hyman Minsky susţine de mult timp că pieţele sunt predispuse la criză. Iată că a venit şi „momentul“ său.”

The Wall Street Journal

„Cu douăzeci şi cinci de ani în urmă, atunci când majoritatea economiştilor ridicau în slăvi nenumăratele virtuţi ale dereglementării şi inovării financiare, un nonconformist pe nume Hyman P. Minsky a susţinut o viziune mai degrabă negativă asupra Wall Street-ului; în fapt, el a remarcat că bancherii, intermediarii de valori mobiliare şi alţii din lumea financiară joacă rolul incendiatorilor cu bună ştiinţă, punând pe foc întreaga economie.”

John Cassidy, The New Yorker

 

„A venit momentul să ne îndreptăm atenţia spre o chestiune mai veche: Chiar aşa, cât de inerent instabile sunt sistemele economice? Numai că, în loc să primim sfaturi avizate de la economiştii contemporani, suntem nevoiţi să ne întoarcem spre unii din marii lor înaintaşi. Opera lui Hyman Minsky… este extrem de pertinentă.”

Jeff Madrick, The New York Times

 

Cartea este publicată în 2011 de Editura Publica, București.

Despre autor:

Hyman Philip Minsky a fost un economist american, profesor la Washington University și membru al Levy Economics Institute din Bard College. Cercetarea sa s-a axat pe crizele financiare. Minsky este câteodată descris ca fiind un economist post-Keynesian. Teoriile sale au devenit de actualitate odată cu criza din anii 2007-2008.