Când pielea ta e în joc. Asimetrii ascunse în viața de zi cu zi

Nassim Nicholas Taleb

Cu un titlu extrem de sugestiv, expresia consacrată în limba română fiind „a-ți pune pielea la bătaie”, Nassim Taleb invită cititorul încă din debut să se gândească la risc. La ce înseamnă asumarea unui risc, nu numai în domeniul finanțelor sau al economiei, ci și în viața de zi cu zi. Taleb împarte oamenii în două categorii. Cei care se implică pe deplin în tot ceea ce fac, asumându riscurile și consecințele acțiunilor lor, și cei care-i sfătuiesc pe alții cum să procedeze sau iau decizii în numele lor, dar care, într-un final transferă consecințele neplăcute asupra celor care aleg să le urmeze sfaturile sau asupra celor în numele cărora iau decizii. Cu alte cuvinte, unii „își pun pielea-n joc”, iar alții nu sau o pun pe a altora. Taleb susține că luarea unei decizii trebuie să fie în conformitate cu responsabilitatea. Pentru a suporta riscul și angajamentul, sistemele trebuie să funcționeze corect și eficient.

Teza centrală a cărții este aceea de a echilibra credințele cu acțiunile, opiniile cu faptele. Într-o lume în care moralitatea este adeseori folosită ca un instrument care servește mai multor scopuri, Taleb ne aduce la realitățile simetriei, nu ale egalității. El crede că factorii de decizie ar trebui să fie expuși efectelor negative ale acțiunilor lor. De aceea, propune ideea unei simetrii în concordanță cu stimulente și descurajare. Odată ce stimulentele sunt aliniate cu acțiunea, iar dezavantajele sunt inevitabile pentru factorii de decizie, atunci sistemul economic devine mai robust. Taleb susține că piața și sistemele ar trebui să fie păstrate și nu subminate prin reglementări, iar regulile să fie aceleași pentru toată lumea. În felul acesta, crede el, rezultatul ar fi benefic, societatea ar răspunde fiecăruia în funcție de alegerile lui, ar exista o bază mai solidă pentru egalitatea de șanse, iar cei care au curajul să riște, cei care „își pun pielea în joc”, se vor strădui mai mult pentru eficacitatea sistemului.

„Un bestseller. O lucrare îndrăzneață care ne provoacă să ne analizăm multe dintre convingerile noastre înrădăcinate despre risc și recompensă, politică și religie, finanțe și responsabilitate personală.”

New York Times

Cartea este publicată în 2018 de Editura Curtea Veche Publishing.

Despre autor:

Nassim Nicholas Taleb este matematician și doctor în management, scriitor și filozof, profesor de ingineria riscului la Universitatea New York, expert în cercetare la Universitatea Oxford, trader și om de afaceri. Studiile sale sunt dedicate incertitudinii, nesiguranței, probabilităților și cunoașterii. Cărțile sale sunt bestseller-e și sunt traduse în peste 30 de limbi. Nassim Nicholas Taleb face parte din grupul Brand Minds. Cele 5 volume de eseuri filosofice reunite în seria Incerto sunt: „Păcălit de hazard”,„Lebăda neagră”, „Patul lui Procust”, „Antifragil”, „Când pielea ta e în joc”.