Ce să nu cumperi de la supermarket dacă vrei să economisești?
Mai toți am ajuns să ne facem cupărăturile în supermarket dintr-un motiv evident, multitudinea de produse existente. Este mult mai simplu și, deseori, chiar mai ieftin să cumpărăm dintr-un asemenea magazin decât din cele specializate, economisim timp și bani. Însă această abundență de produse prin fața cărora defilăm într-un supermarket face ca și tentațiile să fie foarte mari. „Ne iau ochii” fel de fel de sortimente, produse nou apărute, etichete și ambalaje atrăgătoare și putem să cedăm variilor tentații. Însă în vremuri de criză, înțelept este să ne înfrânăm asemenea porniri. Cum am putea oare să evităm risipa atunci când suntem la supermarket? Cum să ne economisim banii într-un asemenea loc? Iată câteva sfaturi utile.
În primul rând, plecați de acasă cu o listă clară de cumpărături și încercați să nu vă abateți prea mult de la ea, oricât de tentante ar fi unele produse pe care le vedeți acolo. Informați-vă cu privire la ofertele periodice pe care astfel de magazine le promovează, pentru că ele vă pot economisi banii. Comparați prețurile, citind cu atenție etichetele produselor. Dar, atenție: câteodată, mai ieftin poate fi și mai puțin calitativ, iar dacă vorbim despre hrană, chiar periculos în timp. Evitați produsele de tip fructe sau legume ambalate sau gata spălate, ele sunt totdeauna mai scumpe. Sigur că este tentant să nu mai consumăm timp gătind. Dar mâncarea preparată în raioanele specializate din supermarket este, evident, mai scumpă decât cea pe care am găti-o singuri acasă. Așa că este bine să vă gândiți dacă merită să cheltuiți mai mult apelând la asemenea facilități dezvoltate de supermaketuri sau este mai înțelept să economisiți acești bani și să-i cheltuiți înțelept în vremuri de criză.
De asemenea, în supermarket puteți da peste oferte noi de tipul reducerilor de preț sau a unui pachet de mai multe produse similare comercializat la un preț special (de exemplu, 1+1 gratis). Înainte de a pune în coș un produs „la reducere” gândiți-vă bine la preț – este într-adevăr o reducere? Am nevoie acum de acel produs? Dacă este o reducere la un produs de care nu am neappărată nevoie, nu este necesar să îl și cumpăr, reducerea se va transforma în extra-cheltuială. În cazul pachetelor de bunuri la „ofertă” este important să vă asigurați că întreg pachetul de produse vă este necesar și poate fi și consumat în termenul de expirare – nu ajută la nimic să luați produse pe care apoi să le aruncați.
Supermarketul poate fi, dacă nu sunteți atenți, o capcană a bugetului personal. Ne ferim de ea fiind calculați, atenți și mergând la cumpărături fără a fi în grabă (nu degeaba se spune că „graba strică treaba”!).