Cum să investești în aur fără să cumperi fizic aur?
De-a lungul întregii istorii, aurul s-a remarcat ca simbol al valorii. Oamenii au conferit acestui metal prețios diferite semnificații și l-au utilizat în diferite moduri. S-au folosit de el sau au fost fermecați de el. Investițiile în aur rămân în continuare o atracție, nu numai pentru cei mai conservatori investitori, dar și pentru speculatori. Chiar dacă există, de exemplu, pietre prețioase a căror valoare să fie mai mare, aurul rămâne referința oamenilor pentru bogăție. De aceea, oricine dorește să dețină aur, fie fizic, fie în alte forme. Cum am putea să investim în aur fără să îl cumpărăm efectiv?
Mulți investitori caută să dețină aur în forma lui fizică, sub formă de bijuterii, lingouri, monede ș.a., acestea fiind considerate un depozit de valoare care conferă protecție împotriva inflației. Dar stocarea acestui metal prețios poate fi și costisitoare și dificilă, mai ales dacă vorbim de cantități mari.
Din fericire, există și diferite modalități de a deține aur fără a trebui efectiv să îl cumperi și stochezi. O astfel de variantă este dată de investițiile în instrumente financiare derivate (IFD) care au drept activ suport aurul. IFD-urile sunt instrumente financiare a căror valoare depinde sau derivă dintr-un activ suport. Prețul IFD urmărește pe cel al metalului prețios care face obiectul său. În funcție de tipul contractului IFD-ului ales, finalitatea unei astfel de investiții poate fi cu sau fără livrarea fizică a activului suport. Contractele Futures și contractele Options sunt astfel de IFD-uri și sunt tranzacționate pe piața de capital. Însă, în general, investiția în IFD-uri este realizată de investitori experimentați, cu un anumit nivel de cunoștințe financiare, aceste instrumente financiare fiind utilizate în portofoliile investiționale în strategii de acoperire a riscului, în strategii care speculează diferențele de preț, în strategii de diversificare a portofoliului ș.a.
O variantă mai simplă și mai accesibilă este de a cumpăra unități de fond la un fond de investiții care are o strategie bazată pe investițiile în aur. În acest caz, investitorul cumpără un număr de unități de fond (cât își permite), care reprezintă o parte (proporțională) dintr-un portofoliu bazat pe aur – administratorul respectivului fond cumpără aur din banii obținuți din vânzarea de unități de fond către investitori. Fiecare unitate de fond reprezintă în fapt o fracțiune din întreaga cantitate de aur existentă în portofoliul respectiv. Valoarea investiției acesteia este și ea în directă legătură cu valoarea efectivă a aurului.
Așadar, există mai multe modalități de a deține aur fără a-l avea fizic, și soluțiile sunt date de piața de capital, aceasta fiind furnizoarea unei posibile strategii investiționale viabile.