Cum să îți echilibrezi bugetul personal?

Deși suntem diferiți și avem stiluri de viață și preocupări diverse, venituri mai mari sau mai mici, toți avem ceva în comun, suntem proprii manageri ai bugetului nostru și singurii îndrituiți să luăm decizii financiare în legătură cu acesta. Ce ar trebui oare să facem pentru a avea un buget echilibrat, deși idealul este să avem unul excedentar?

Întâi de toate înarmați-vă cu răbdare, luați o foaie de hârtie și un creion sau deschideți mai multe coloane în Excel. Apoi, începeți să notați cu meticulozitate toate, dar TOATE cheltuielile pe care le-ați făcut în luna respectivă, oricât de mărunte vi s-ar părea unele dintre ele. Citiți-le cu atenție și împărțiți-le în două categorii: nevoi și dorințe. Apoi, adăugați în cealaltă coloană veniturile de care dispuneți. Următorul pas este acela de a stabili care este bugetul destinat nevoilor, cheltuielilor absolut necesare. Dacă vă rămân bani, gândiți-vă în primul rând să economisiți, chiar dacă este omenește și plăcut să vă satisfaceți și dorințele. Dacă însă cheltuielile depășesc veniturile, va trebui să determinați ce cheltuieli puteți și trebuie să eliminați. Și încă un lucru extrem de important: nu uitați că viața este imprevizibilă și că în orice moment pot apărea evenimente neprevăzute. De aceea, străduiți-vă ca lunar să economisiți cât puteți. Adunați într-un fond de rezervă acești bani, lună de lună. Sigur vă vor prinde bine într-un anume moment, fie pentru o nevoie stringentă, fie pentru o dorință care să vă facă fericiți.

Cel mai sănătos ar fi să vă gândiți bugetul în procente alocate nevoilor, dorințelor și economisirii, o astfel de proiecție arătând așa: 50% pentru nevoi, 30% pentru dorințe și 20% pentru economisire. Dacă reușiți să procedați așa, înseamnă că sunteți înțelepți din punct de vedere financiar! Iar dacă sunteți înțelepți din punct de vedere financiar și aveți vârsta potrivită, puteți, de exemplu, să participați la un fond de pensii private Pilon III pentru a vă asigura bătrâneți senine sau puteți să cumpărați acțiuni de pe piața de capital, documentându-vă temeinic înainte și optând inteligent.