Cum să îți păstrezi vacanța în limitele unui buget?
Pentru oricare dintre noi, vacanța este un prilej de relaxare după o perioadă de muncă intensă, acumulare de stres și oboseală, de aceea îi și alocăm resurse importante. Cum să facem, însă, să planificăm un buget realist, pe care să nu-l depășim?
În primul rând, este important să stabilim un buget clar, o sumă de bani pe care ne-o permitem să o alocăm vacanței fără ca aceasta să dezechilibreze întregul buget familial pentru o anumită perioadă de timp. În cadrul acestui buget este important să ne stabilim ca obiectiv comportamental să nu depășim limitele acestuia, în condiții normale de vacanță (adică fără a avea cheltuieli neprevăzute).
Apoi, informându-ne temeinic, alegem o destinație și un pachet de servicii adecvate bugetului – cazare, transport. Facem o informare pe internet cu privire la posibilele costuri locale aferente vieții – alimentație, transport în localitate, taxe de drum, prețuri în general ale bunurilor și serviciilor. În această informare și analiză includem și costuri aferente distracției, excursiilor și cumpărăturilor de tip souvenir.
Dar dacă vorbim de cheltuieli neprevăzute, este bine să avem în vedere, încă de la început, că anumite riscuri se pot produce, riscuri care să genereze alte cheltuieli, așa cum ar fi pierderea bagajelor, accidente, pierderea avionului ș.a. Pentru a preveni astfel de cheltuieli neprevăzute care, de altfel, sunt de natură a afecta bugetul familiei și după revenirea din vacanță, este important să luăm în calcul, încă de la început, o asigurare de călătorie adecvată vacanței respective. Cele două componente principale ale acestui produs de asigurare necesită atenție la alegere – trebuie să fie adecvate nevoilor personale. În ceea ce privește componenta asigurării de sănătate, poate ar fi necesară cea care asigură decontarea directă a serviciilor medicale (direct de asigurător la unitatea medicală). Componenta aferentă bagajelor este în egală măsură importantă, deoarece ea trebuie să fie cât mai apropiată conținutului și valorii acestor bagaje. În cazul transportului cu avionul, pierderea avionului va conduce la costuri suplimentare. În cazul transportului cu mașina personală, defectarea acesteia sau un accident nefericit conduce, de asemenea, la apariția unor cheltuieli suplimentare. Cartea verde este un alt element de luat în conssiderare în cazul călătoriei cu mașina în străinătate – de fapt, în acest caz, este important să vă calculați costurile, printr-o informare corectă (pe internet) cu privire la prețul bezinei, taxele din diferitele țări etc.
Nu în ultimul rând, este înțelept să avem disponibilă o sumă de bani, pentru că nu vom putea niciodată să prevedem și să ne ferim de neprevăzut. Dar comportamentul nostru ar trebui să fie chibzuit și această sumă de bani să rămână neatinsă la întoarcerea din călătorie dacă nu am întâmpinat neplăceri. Până la urmă, și când ajungem acasă avem cheltuieli curente …
Prin urmare, dacă planul nostru bugetar cuprinde toate aceste rubrici, calculate cât mai realist, dacă ținem cont de informațiile utile colectate, șansele de a nu depăși suma proiectată pentru vacanța noastră sunt foarte mari, iar noi vom păstra concediului o amintire frumoasă și senină, neumbrită de stres sau incidente neplăcute.