Cum să nu te lași păcălit să intri într-o schemă piramidală?

În forul nostru interior, toți știm că banii se câștigă greu, cu sudoare. Dar tentația câștigului rapid și ușor este mai mare decât rațiunea și mulți încă se mai lasă ademeniți de acest miraj al îmbogățirii fără muncă și, evident, ajung să fie păcăliți și să piardă. O astfel de păcăleală care există de cel puțin un secol (din păcate) este schema piramidală. Schema piramidală este un model de afaceri (comercial, de marketing etc.) sau financiar care se bazează pe introducerea „în joc” de noi persoane care să contribuie la „profitul” celorlalți. Evident, dacă suntem la baza unei piramide, contribuim la ceea ce este peste nivelul nostru, dar suntem atrași de promisiunea că nu vom rămâne în ultimul rând, ci vom avansa odată cu creșterea piramidei prin atragerea de alte persoane care se poziționează sub acest nivel. Aceste scheme recrutează oameni, vânzându-le (sau mai degrabă promițându-le plăți sau servicii pentru participarea la piramidă, nefiind o furnizare reală de investiții sau produse) servicii de diferite tipuri (inclusiv financiare), cu promisiunea că vor câștiga ușor bani dacă la rândul lor aduc alte persoane care vor cotiza. Însă, la un anume moment, recrutarea de noi membri devine imposibilă și piramida se prăbușește.

Comportamentul schemelor piramidale se poate explica matematic prin creșterea exponențială, fiecare nivel al piramidei fiind mult mai mare decât cel dinaintea sa. Pentru ca o schemă piramidală să genereze bani pentru toți, ea ar trebui să poată să se extindă continuu, ceea ce este în realitate imposibil. Inevitabil, recrutarea de noi cotizanți devine imposibilă la un moment dat și atunci schema se prăbușește. Majoritatea cotizanților se vor afla la nivelurile inferioare ale piramidei și ei sunt cei care pierd, în timp ce cei care au inițiat schema se află în vârful piramidei și sunt cei care obțin profitul consistent în detrimentul celorlalți.

Aceste scheme sunt construite de cele mai multe ori în jurul unor produse sau servicii cu o valoare foarte mică și nu sunt creatoare de valoare economică. O variantă este schema Ponzi, care promite profituri exagerat de mari în schimbul investiției participanților, profituri așa-zis generate de investițiile făcute de administratorul piramidei. Dar, în realitate, investițiile nu sunt realizate și piramida este alimentată și plătită la fel ca o schemă piramidală – din cotizații.

Schemele piramidale sunt ilegale în cele mai multe țări, inclusiv în România. Din cauza lipsei educației financiare, mulți pot fi ademeniți în astfel de operațiuni frauduloase. Iată câteva sfaturi care să ne ajute să detectăm din timp o astfel de piramidă și care să ne ajute să ne ferim de ea.

  • Fiți foarte atenți când vi se propun scheme sau produse care generează venituri garantate.
  • Nu vă lăsați păcăliți de mirajul unor câștiguri sau recompense exagerat de mari, rapide sau ușoare.
  • Nu lăsați pe nimeni să vă preseze să luați decizii cu privire la bani sau investiții.
  • Nu credeți în „povești” ale unor persoane care reclamă că au câștigat. Nici chiar dacă cunoașteți aceste persoane.
  • Cereți sfaturi financiare de la specialiști autorizați. Nu ascultați sfaturile oricărui influencer de pe internet. Deseori, aceste persoane sunt plătite să facă „reclamă”.
  • Puneți-vă întrebarea dacă produsele vândute au sau se bazează pe o valoare reală.
  • Verificați la autoritatea financiară legalitatea unui astfel de instrument sau produs financiar, precum și a furnizorului sau vânzătorului său.
  • Dacă, totuși, ați fost păcăliți și ați investit bani, alertați poliția și autoritatea competentă de supraveghere financiară.