Da sau nu

Ghidul deciziilor eficiente,

Spencer Johnson

Având ca pretext și fundal o poveste despre un tânăr care pornește într-o drumeție alături de alții, Spencer Johnson ne invită să reflectăm asupra deciziilor pe care le luăm, provocându-ne să analizăm dacă am putea opta pentru hotărâri mai bune, mai devreme. Da sau Nu – Ghidul deciziilor eficiente se poate constitui într-un sistem de DA sau NU care jalonează harta unor decizii mai bune. Trebuie doar să ne concentrăm pe nevoile reale și nu pe simplele dorințe pe care le avem, să ne creăm opțiuni mai bune, să înțelegem consecințele probabile ale alegerilor noastre, apoi să identificăm, folosindu-ne propria integritate, intuiție și înțelegere, acele elemente care ne dau liniște sufletească, seninătate, încredere și eliberarea de teamă. Johnson a început să studieze modul în care luăm decizii, realizând că „deciziile noastre proaste s-au bazat pe iluziile în care credeam la acea vreme, iar deciziile noastre mai bune, pe realitățile pe care le-am recunoscut în timp”. Pentru a lua o decizie mai bună, mai întâi trebuie să încetăm să mai optăm pentru o decizie proastă. Dacă oprim o decizie proastă și creăm un „gol”, îl vom umple cu ceva mai bun. Tuturor ne este teamă că nu vom găsi ceva mai bun. Acesta este motivul pentru care continuăm să facem ceea ce știm că nu funcționează, pentru că ne simțim mai în siguranță dacă nu schimbăm ceea ce ne este familiar. Avem nevoie de curaj pentru a renunța la ceea ce ne este familiar și confortabil. Dar, această „vitejie” este modalitatea cea mai sigură și mai fiabilă de a obține rezultate mai bune.

 

Da sau Nu, un alt bestseller al numărului 1, Spencer Johnson, care prezintă un sistem genial și practic pe care oricine îl poate folosi pentru a lua decizii mai bune, mai des și mai rapid atât la locul de muncă, cât și în viața personală. Sistemul Da sau Nu ne permite: să ne concentrăm pe nevoile reale, versus simplele dorințe, să creăm opțiuni mai bune.”

New York Times

 

Cartea a apărut în 2012 la Editura Curtea Veche.

 

Despre autor:

Spencer Johnson (1938 – 2017), medic, cercetător la Institutul de Studii Interdisciplinare și profesor de Leadership la Harvard Business School, a devenit cunoscut publicului pentru volumele de cărți dedicate copiilor, cea mai cunoscută fiind „Value Tales” (Povești de valoare). Cartea sa „Cine mi-a luat cașcavalul?” a ajuns bestseller în SUA.