De ce ai nevoie de un fond de rezervă?

Trăim într-o lume extrem de complexă și complicată, care se mișcă mai repede ca niciodată. Am experimentat pe pielea noastră în ultimii 32 de ani nenumărate crize, iar viitorul pare să ne aducă altele. Recenta pandemie Sars-Cov-2 ne-a arătat că niciodată nu putem fi pregătiți pentru orice și că imprevizibilitatea fenomenelor, cu efecte în lanț la nivelul economiiilor, conduc la efecte neașteptate care afectează în primul rând bunăstarea personală.

Putem totuși să adoptăm câteva comportamente financiare sănătoase care, chiar dacă nu ne feresc de efectele unor astfel de crize, ne pot ușura povara lor. Fiecare dintre noi trebuie să se gândească la asemenea situații neprevăzute și să-și ia măsuri de precauție. Una dintre aceste măsuri este constituirea unui fond de rezervă, o rezervă de bani. Aceasta ne poate ajuta să depășim un astfel de moment neplăcut, ca o „plasă de siguranță”. Existența ei ne poate feri de îndatorare sau supra-îndatorare, de pierderea unor active sau posesiuni prețioase, de scăderea drastică a nivelului de trai care poate atrage pierderea stimei de sine sau afecțiuni de natură psihologică ș.a. Având un fond de rezervă vom putea să gestionăm mai ușor problema apărută.

Mărimea unui fond de rezervă depinde de fiecare persoană sau familie. În teorie, se poate face o repartizare a veniturilor lunare ale familiei de 80% cheltuieli și 20% economii. O altă variantă este aceea de a înmulții valoarea cheltuielilor lunare cu 6 luni și astfel aflăm valoarea minimă a unui astfel de fond de rezervă. Desigur, valoarea totală depinde de mulți factori și nu este ușor să fie strânsă această sumă.

O altă calitate pe care acest fond ar trebui să o aibă, pe lângă valoare este aceea a capacității sale de a fi „lichid” – adică ușor accesibil, disponibil. Dar dacă această calitate ne duce cu gândul la a păstra banii cash (pe card sau în casă), ar trebui să avem în vedere că în timp banii se devalorizează. Puterea lor de cumpărare scade, adică valoarea fondului de rezervă exprimat în nevoie de consum este mult mai redusă. Important la un astfel de fond este tocmai de a fi capabil să acopere consumul de bază al familiei. Mai mult, în perioadele de criză economică prețurile cresc, câteodată chiar foarte rapid, ceea ce conduce la concluzia că nu trebuie să omitem niciodată „actualizarea” lui. Nu este suficient doar să creștem valoarea (mărimea) lui, ci este important și să utilizăm acele instrumente și produse financiare care sunt destinate economisirii și investirii prudente pentru conservarea în timp a valorii. Acestea sunt disponibile pe piața de capital sau pe piața de asigurări și o documentare cu privire la caracteristicile lor ne poate ajuta să înțelegem ce este mai bine pentru fiecare dintre noi să folosim. Vom putea astfel să mizăm pe ceva concret pentru „zilele negre”.