Despre inegalitate
James Kenneth Galbraith
Despre inegalitate tratează o parte economică importantă a realității – diferența dintre diferite nivele de avere și faptul că bogații devin mai bogați, iar săracii mai săraci. Teoria inegalității economice explicată în mediul american capitalist, folosirea unui limbaj accesibil astfel încât cititorul să urmărească raționamentul economic expus de autor, fac această carte o lectură interesantă pentru aceia care doresc să afle mai multe despre lumea în care trăiesc. Autorul descrie conceptul de naționalitate și îl stabilește ca un factor de corelație între avere și bunăstare. Galbraith susține că inegalitatea este un factor important pe care macro-economiștii trebuie să îl aibă în vedere atunci când trasează strategii de dezvoltare, existând o mare influență a inegalității remunerării în dezvoltarea forței de muncă și, prin urmare, față de productivitatea acesteia. Deși, cum susține autorul, în economie inegalitatea este un factor pozitiv, generând competiție, un motor al dezvoltării, inegalitatea în nivelul veniturilor este dificil de măsurat în realitate, conducând în vremurile noastre la erodarea clasei de mijloc a populației.
„Pentru prea mult timp economiștii au privit inegalitatea drept o consecință inevitabilă a dezvoltării economice. Dar studiile economice recente provoacă o nouă abordare în înțelegerea cauzelor și consecințelor inegalității. James Galbraith a demonstrat că inegalitatea nu este un rezultat creat de factori care sunt în afara controlului nostru, ci că este un rezultat direct al alegerilor de politică economică pe carele facem.”
Neva Goodwin, director GDAE
Cartea este publicată în 2016 de Editura Publica.
Despre autor:
James Kenneth Galbraith este economist american, absolvent al universităților Harvard și Yale și profesor la Universitatea Texas din Austin. Fost director executiv al Comitetului Economic Reunit din Congresul SUA și președinte al Asociației pentru Economie Evolutivă. În 2014 i se acordă Premiul Leontief pentru dezvoltarea domeniului gândirii economice.