Economie utilă pentru vremuri dificile

Abhijit V. Banerjee, Esther Duflo

 Economie utilă pentru vremuri dificile este o provocare pentru oricare cititor interesat să înțeleagă fenomenele cu care se confruntă lumea de astăzi. Cartea prestigioșilor economiști, laureați ai premiului Nobel, Abhijit V. Banerjee și Esther Duflo, ne stimulează să gândim în alți termeni soluțiile la problemele extrem de complexe ale societăților de azi. Poate chiar avem nevoie să ieșim din paradigmele clasice atunci când abordăm probleme atât de spinoase precum imigrația și inegalitatea, creșterea economică lentă sau accelerarea schimbărilor climatice. Autorii susțin că putem găsi soluții mult mai bune la astfel de provocări dacă lăsam rațiunea și nu patimile sau subiectivismele să ne orbească. Cei doi prestigioși autori ne oferă un nou tip de gândire, ghidaje originale și argumente pentru a înțelege lumea de azi în echilibrul ei instabil.

„Nu toți economiștii poartă cravată și gândesc ca bancherii. În minunata lor carte, Banerjee și Duflo abordează zone impresionante ale cercetării, punând sub semnul întrebării punctele de vedere convenționale despre probleme care merg de la comerț la taxarea veniturilor de top și mobilitate și își oferă viziunea plină de forță despre cum putem lucra cu acestea. O lectură obligatorie.“

Thomas Piketty, economist francez, specializat în probleme legate de avere și inegalitatea veniturilor, profesor și director de studii la EHESS, profesor la École d’économie de Paris și profesor la London School of Economics and Political Science.

 

Varianta în română a cărții a fost editată în 2021 de Editura Litera.

Despre autori:

Abhijit V. Banerjee este profesor de economie afiliat Fundației Ford la Universitatea MIT și autor al unei alte cunoscute cărți, „Poor Economics”. A primit multe onoruri și premii și a fost numit unul dintre primii 100 de gânditori globali de către revista Foreign Policy, făcând parte din grupul secretarului general al ONU pentru Agenda de Dezvoltare Post-2015.

Esther Duflo este profesor de economie, specializat în dezvoltarea și reducerea sărăciei, profesor la MIT și coautor al „Poor Economics”. Duflo a făcut parte din Consiliul de Dezvoltare Globală al președintelui Obama și a primit numeroase onoruri academice și premii, inclusiv Medalia John Bates Clark și o bursă MacArthur „Genius Grant“.