Albă ca zăpada și cei 7 pitici

A fost odată o prințesă cu pielea albă ca zăpada. Mama ei vitregă, regina cea rea, era însă invidioasă pe frumusețea prințesei, așa că s-a hotărât să o omoare, dar vânătorul care ar fi trebuit să facă asta, fiindu-i milă, a izgonit-o în pădure. Aici, Albă ca Zăpada a găsit casa celor 7 pitici și a rămas cu ei. În fiecare zi, piticii munceau împreună în mina de diamante. Albă ca Zăpada avea grijă de casă. Dar regina cea rea a vrut în continuare să îi facă rău, păcălind-o să guste dintr-un măr otrăvit. Totuși, Albă ca Zăpada a fost însă salvată de prințul cel frumos.

Morala?

La fel ca în poveste, în viaţa reală oamenii au diferite cheltuieli. Piticii și-au construit împreună o casă în pădure, în care au învățat să își împartă cheltuielile, construindu-și un BUGET comun. De asemenea, ei MUNCEAU pentru a CÂȘTIGA bani, fiind astfel independenți financiar. Au primit-o pe Albă ca Zăpada în gospodăria lor, dar și Albă ca Zăpada a participat la întreținerea casei, având grijă de gospodărie. Povestea te învață și că nu este bine să accepți lucruri gratuite de la necunoscuți, care te pot păcăli.

Frumoasa din Pădurea Adormită

Atuncă când împăratul și împărăteasa au organizat botezul frumoasei lor fetițe, la botez au chemat doar 3 din cele 4 ursitoare ale împărăției. A 4-a ursitoare, tare s-a mai supărat și atunci i-a ursit micuței prințese Aurora ca la 15 ani să se înțepe într-un fus și să moară. Dar celelalte ursitoare au reușit să mai îndrepte această groaznică urare și, dacă se înțepa, fetița doar avea să adoarmă până când o va trezi un prinț care o iubește cu adevărat. Și așa s-a și întâmplat, Aurora a crescut și, chiar dacă împăratul a pus să fie distruse toate fusurile din țară, ea a găsit un fus rămas și s-a înțepat în deget, adormind imediat. Somnul a cuprins întreaga împărăție pentru mult timp, până când, într-o zi, un prinț a venit la castelul prințesei și, vrăjit de frumusețea ei, a sărutat-o, trezind-o.

Morala?

Împăratul a încercat să planifice întreaga viață a împărăției în jurul dorinței de a o proteja pe frumoasa prințesă Aurora, dar oricât s-a străduit, el nu a putut să îndepărteze în totalitate probabilitatea de apariție a RISCULUI. Riscul este imprevizibil și nu poate fi estimat când o să apară, care este intensitatea sa și care sunt toate efectele lui. Împăratul nu a putut să prevadă nici riscul ca una dintre ursitoare să îi ureze așa o soartă micuței prințese și nici riscul ca toate fusurile să nu poată fi distruse și Aurora să găsească unul dintre aceste fusuri și să se înțepe. De aceea este bine ca în orice întreprindem, să avem grijă că poate exista și un risc.

Cenușăreasa

Povestea Cenușeresei devine tristă atunci când tatăl ei moare, lăsând-o în grija mamei ei vitrege și în compania celor două surori vitrege, care o necăjeau mereu, o puneau la muncă pentru întreaga casă, se purtau urât cu ea. Deși nu au lăsat-o să meargă la balul dat de prinț, Cenușăreasa a fost ajutată de nașa ei, zâna cea bună, să ajungă acolo, dar cu condiția de a se întoarce la miezul nopții acasă, deoarece atunci se rupea vraja din care îi făcuse rochia și caleașca fermecată. Prințul s-a îndrăgostit imediat de frumoasa Cenușăreasa, dar când ea a fugit la miezul nopții, prințul nu știa cum o cheamă și nu îi rămăsese decât un patofior de cristal. Cu acest pantof însă a reușit să o găsească.

Morala?

Viața Cenușăresei ar fi putut să fie alta dacă tatăl ei nu ar fi lăsat toată averea și casa mamei vitrege. Astfel, viața frumoasei fete a depins de deciziile răutăcioase ale unei femei care nu îi era mamă și nici nu vroia să o ajute. Este important să ne gândim la cei dragi nouă și la ce am putea face pentru ca lor să le fie bine dacă ni se întâmplă ceva neprevăzut și nefericit. ASIGURAREA DE VIAȚĂ este un produs financiar care arată cât îți pasă de cei dragi, de ea beneficiază familia, ajutând-o din punct de vedere financiar să treacă peste momentele neplăcute ale unui deces, nu numai din perspectiva cheltuielilor generate de acest tragic moment, dar și din perspectiva veniturilor aduse în familie și care de acum vor lipsi din cauza acestui moment trist.

Pisicile aristocrate

Ducesa, mama pisică, și cei trei pisoiași, Marie, Toulouse și Berlioz, stăteau la Adelaide, o câtăreață de operă pensionată, care le iubea atât de tare încât a decis să le lase întreaga vere moștenire pentru a le asigura un cămin. Dar Edgar, valetul doamnei Adelaide, invidios pe pisici și dorindu-și să le ia această avere, le răpește pe pisici și le duce departe de casă. Vrând să se întoarcă acasă, pisicile sunt ajutate în aventura lor de mai mulți prieteni și, împreună, reișesc să dejoace planurile malefice ale lui Edgar.

Morala?

Nu sunt multe desene animate care să arate cum se desfășoară o întâlnire cu un avocat, dar acestea încep cu o astfel de întâmplare, arătând cum Adelaide îi dă indicații lui Georges, avocatul, despre cum să își facă testamentul și cum să le asigure pisicuțelor finanțarea unui cămin. Este o lecție despre BUGET și PLANIFICARE PE TERMEN LUNG. Adelaide vorbește clar și deschis, arătându-i lui Georges exact care sunt dorințele sale cu privire la managementul banilor. Este important ca, atunci când dai cuiva să se ocupe de banii tăi, să îi explici exact care îți sunt dorințele și așteptările.

Frumoasa și Bestia

Belle își iubea tatăl foarte mult și pentru a-l salva din mâinile Bestiei se oferă să facă o înțelegere – va rămâne ea la castel, prizonieră, în locul tatălui ei.  Încet, între Belle și Bestie se dezvoltă o relație bazată pe încredere reciprocă, Belle văzând în Bestie mai mult decât felul în care aceasta arăta. Ajungând să se îndrăgostească de Bestie, Belle reușește să o transforme la loc în prințul care fusese blestemat de o vrăjitoare, ca o lecție despre bunătate.

Morala?

Chiar dacă nu este ceea ce își dorea, Belle face acest sacrificiu și, propunând această „tranzacție” neplăcută, își asumă responsabilitatea ei și se comportă cu corectitudine față de Bestie. Belle ne arată cum, în interacțiunea cu alții, este bine să te comporți onest și corect, să nu încerci să înșeli și să își păstrezi calmul. Povestea poate fi privită și ca o lecție de management, în care este important să nu dai crezare zvonurilor și știrilor false, așa cum erau cele cu care Gaston a încercat să influențeze mintea sătenilor pentru a-i manipula și a-i conduce spre castelul Bestiei. În adoptarea de decizii, mai ales financiare, cea mai importantă este RAȚIUNEA, care te ajută să deosebești informațiile bune de cele false și să nu te lași influențat de alții, care nu întotdeauna îți vor binele.

Prințesa și Broscoiul

Tiana este o prințesă în lumea modernă din New Orleans, orașul poveștilor cu spirite. Ea lucrează în mai multe locuri, încercând să economisească bani pentru a avea propriul restaurant. Prietena ei, Lotti, o fată răsfățată, are o altă părere despre bani, cheltuind din banii tatălui ei, fără să se gândească prea mult. Tiana muncește foarte mult pentru a-și îndeplini visul, deseori neavând timp liber pe care să și-l petreacă cu familia sau prietenii. Când se îndrăgostește de prințul transformat în broscoi, Tiana trebuie să aleagă între a avea o relație de dragoste cu briscoiul și a continua să muncească din greu pentru visul ei.

Morala?

Tiana este unul dintre personajele Disney cele mai responsabile din punct de vedere financiar, având planuri pe termen lung de realizare a unei investiții într-o afacere, planuri pentru îndeplinirea cărora muncește și economisește bani. Perseverența și răbdarea sunt comportamente înțelepte atunci când îți dorești să faci o INVESTIȚIE. Etica în afaceri și nepermiterea influențării de o altă persoanp sunt importante pentru un comportament financiar sănătos. Nu în ultimul rând, povestea Tianei arată diferențele care apar între persoanele care au tot ceea ce își doresc și cele care câștigă prin muncă ceea ce își doresc, valoarea banilor fiind una dintre lecțiile utile.

Aladdin

Jafar, vrăjitorul malefic, își dorește să găsească lampa fermecată pentru a-și satisface propriile dorințe grandioase și a deveni sultan. Dar lampa se găsește într-o peșteră a comorilor, unde poate intra doar un om cinstit. Jafar decide să îl trimită pe tânărul Aladdin pentru a lua lampa din peșteră, iar Aladdin o găsește. Ea îi poate îndeplini trei dorințe și acest lucru îl face să se gândească la nenumărate variante. Dar chiar și așa, Aladdin se vede pus în fața unor alegeri, scopul său fiind acela de a o impresiona pe prințesa Jasmine. Geniul lămpii își dorește în schimb să fie liber, stabilind astfel un preț pentru eliberarea sa. Aladdin rezistă tentațiilor nenumărate. În schimb Jafar folosește inelul său magic pentru a-l găsi pe Aladdin și a-i lua lampa, ducându-se o luptă pentru cucerirea regatului și a prințesei Jasmine.

Morala?

A crede că doar banii sunt aceia care pot schimba părerea cuiva despre tine este greșit. Familia este mai importantă decât banii. O prietenie este mai importantă decât banii. Anumite aspecte din viață nu au o valoare în bani, fiind neprețuite. Povestea ne învață și despre RESURSE care sunt limitate, fiind nevoiți, deseori, să facem alegeri, stabilind dorințele și nevoile pe care ni le dorim cel mai mult, în limita disponibilităților. Prețul pe care suntem dispuși să îl plătim pentru îndeplinirea unei dorințe sau obținerea unui lucru trebuie să fie acel preț pe care să îl considerăm just, dând valoarea potrivită dorinței și pe care ni-l permitem să îl plătim. A plăti un preț exagerat ne poate aduce o pierdere în locul câștigului.

Harry Potter

Harry Potter este un băiețel ai cărui părinți au murit și a rămas să fie crescut de unchiul său, care îi spunea mereu că părinții nu i-au lăsat niciun ban. Harry a învățat să prețuiască puținul pe care îl avea, având grijă de lucrurile lui. Harry învață pentru a putea să devină independent. Dar Harry află că părinții lui de fapt au economisit și au constituit o mică avere care să îi fie de folos atunci când vrea să își continue studiile de vrăjitor.

Morala?

Banii strânși de părinții lui Harry Potter și lăsați în Gringotts pentru fiul lor nu îl schimbă pe tânărul ucenic vrăjitor de 11 ani, acesta rămânând cumpătat cu cheltuielile făcute, mai deștept decât mulți câștigători de loterie de astăzi, din lumea reală. An după an, Harry continuă să trăiască normal, fără să cheltuiască pe lucruri care nu îi sunt de folos și fiind ATENT cu banii lui. Cheltuielile excesive nu numai că îți consumă mult mai repede resursele financiare, dar te pot conduce și la îndatorare. Un grad mare de îndatorare te face mai sărac. Este bine să cheltui doar banii pe care îi ai și, pe aceia, să îi planifici într-un buget și să îi cheltui cu cap.

Mica sirenă

La 16 ani Ariel, fiica sirenă cea mai mică a regelui mărilor se îndrăgostește de prințul Eric și își dorește imposibilul, să poată trăi pe pământ. Ariel se duce la vrăjitoarea mărilor pentru a încheia o înțelegere: șansa să devină om pentru trei zile, în schimbul vocii de sirenă. Dar în această înțelegere, prin contract, Ariel are la dispoziție un timp foarte scurt pentru a-l face pe prinț să se îndrăgostească de ea, altfel va trebui să revină în mare pentru totdeauna și să fie la dispoziția vrăjitoarei. Ariel, naivă și îndrăgostită, acceptă această înțelegere. Înțeleptul crab Sebastian nu reușește să o oprească din a face această greșeală. Povestea de dragoste adevărată, prietenii loiali și familia o ajută pe Ariel să aibă parte de un final fericit.

Morala?

Ariel este o frumoasă sirenă care crede că lumea este cinstită și corectă. Ea încheie un contract, nefiind atentă la ceea ce trebuie să facă și cât trebuie să plătească. Necitind CONTRACTUL, Ariel intră în bucluc și doar experiența celor mai înțelepți reușesc să o scoată din bucluc. O lecție în viață este de a citi orice contract sau de a analiza orice înțelegere înainte de a fi de acord cu aceasta. Este mai bine, pentru a te proteja financiar, să apelezi la profesioniști recunoscuți și nu la persoane dubioase, care te pot înșela oricând.

Hobbitul

Bilbo Baggins este un tânăr hobbit care alege să plece din satul său, unde ducea o viață liniștită, într-o călătorie fantastică, pentru a căpăta o parte din comoara păzită de dragonul Smaug pe muntele Erebor. Drumul său prin Ținuturile Sălbatice este plin de aventuri, prin care trece alături de vrăjitorul Gandalf și 13 gnomi conduși de Thorin. Rolul lui Bilbo este de a fi hoțul experimentat al grupului, deoarece Smaug este greu de învins. Bilbo găsește în timpul călătoriei și inelul misterios, care te poate face invizibil, pe care îl ia de la Gollum. Gnomii, elfii și oamenii se unesc apoi pentru a lupta împotriva dragonului și a armatelor de armate de goblini și wargi și pentru a ajuta la recucerirea de către gnomi a ținutului lor.

Morala?

Până la finalul poveștii, Bilbo ne demonstrează înțelepciune, asumându-și doar anumite riscuri, în schimbul promisiunilor unor recompense. El preferă să părăsească confortul casei sale pentru a câștiga bani, dar alege să se întoarcă acasă doar cu o parte din comoară, considerând că atât i se cuvine în mod cinstit. Știe practic că doar prin asumarea unor riscuri poate să se îmbogățească. NEGOCIEREA pe care o face ajutânduse de piatra Ark, găsită de Bilbo, o bijuterie de familie, pentru a media conflictul dintre gnomi și elfi și oameni ne arată cum hobbitul a deprins anumite priceperi economice, cunoscând valoarea unor lucruri. Aceeași recunoaștere a valorii o demonstrează și când alege să păstreze inelul magic.