Este o asigurare de sănătate mai bună decât un abonament la o clinică privată?

Indiferent de vârstă, toți avem nevoie de servicii medicale. În România, prin sistemul de asigurări medicale de stat, aceste servicii sunt gratuite pentru copii și pensionari, iar salariații sunt asigurați prin contribuția lor de 10% din salariul brut (CASS). Există și formule suplimentare de protecție pentru sănătate: asigurările private de sănătate și abonamentele la clinici private. Cele două opțiuni au particularități diferite.

O asigurare privată de sănătate poate acoperi spitalizarea, tratamentul la domiciliu după externare, servicii medicale pentru naștere și maternitate, consultații, analize medicale, radiografii, ecografii, RMN, computer tomograf, intervenții chirurgicale, servicii de ambulanță, tratament stomatologic, etc. Un abonament la o clinică privată acoperă numai anumite consultații și tratamente, în funcție de planul (abonamentul) ales.

Din punctul de vedere al accesului teritorial, asigurarea privată de sănătate are o acoperire mai mare, asiguratul putând alege furnizorul de servicii medicale dintre mai multe clinici și spitale din țară sau din strainătate. În schimb, abonamentul este dedicat unei singure rețele de clinici. De asemenea, asigurarea oferă decontarea unor servicii în afara acestor clinici, în timp ce abonamentul nu are o astfel de opțiune.

Din perspectiva decontării, asigurarea poate fi cu decontare directă între asigurător și clinică sau spital sau cu decontare ulterioară (asiguratul plătește și apoi recuperează cheltuielile asigurate), în timp ce în cazul abonamentului beneficiarul nu plătește pentru serviciile incluse. Prețurile ambelor instrumente pot fi variabile, în funcție de furnizorul serviciului (asigurători sau clinici), dar reținem deductibilitatea fiscală în limita a 400 euro/an (valoarea poate fi și mai mare și atunci se aplică reguli de fiscalitate).

Comparația celor două poate continua, mai ales dacă cunoaștem exact ce ne dorim și ce avem nevoie din punct de vedere al precauției medicale și financiare.