Irațional în mod previzibil
Dan Ariely
De ce mintea vede ceea ce se așteaptă să vadă? De ce nu suntem cinstiți și ce putem face? De ce suntem mai cinstiți atunci când avem de a face cu bani numerar? De ce opțiunile ne distrag de la scopul nostru inițial? De ce aspirina de jumătate de dolar poate face ce nu poate aspirina de un cent? Ce este știința economiei comportamentale și unde sunt prânzurile gratuite?
Dacă la o primă incursiune vă fac să zâmbiți unele din întrebările de mai sus, atunci când veți citi această carte, vi se va schimba dispoziția jucăușă. Nu în sensul rău. Veți înțelege, însă, că suntem mai puțin raționali decât credeam. Mereu. În fiecare zi. În multe din deciziile economice pe care le luăm, lucrurile pe care le facem. Sau, cum spune chiar autorul, „Suntem cu toţii mult mai puţin raţionali decât presupune teoria economică standard. În plus, aceste manifestări iraţionale de care noi dăm dovadă nu sunt nici întâmplătoare, nici absurde. Ele sunt sistematice şi, din moment ce le repetăm iar şi iar, sunt previzibile.”
„O carte splendidă, care te şi pune pe gânduri, te şi amuză, vorbind despre o mulţime de lucruri: începând cu forţa remediilor placebo şi terminând cu plăcerile unui pahar de Pepsi. Ariely dă în vileag festele subtile, dar redutabile, pe care ni le joacă propria minte şi ne arată cum putem să nu ne lăsăm păcăliţi.”
Jerome Groopman, profesor în cadrul Facultății de Medicină de la Universitatea Harvard
„Dan Ariely este un geniu al înţelegerii comportamentului uman. Niciun economist nu reuşeşte mai bine să dea la iveală şi să explice raţiunile ascunse ale alegerilor noastre bizare, pe piaţă şi în afara ei. Iraţional în mod previzibil ne va remodela, o dată pentru totdeauna, felul în care vedem lumea şi pe noi înşine.”
James Surowiecki, jurnalist american, autorul cărţii The Wisdom of Crowds
Varianta în română a cărții a fost editată în 2000 de Editura Publica
Despre autor:
Dan Ariely este psiholog și profesor universitar la Duke University, specializat în psihologia și economia comportamentală. Are un doctorat în psihologie cognitivă obținut în cadrul Universității din Chapel Hill, Carolina de Nord. Pe lângă „Predictably Irrational”, Ariely a scris și „The Upside of Irrationality”, „The Honest Truth about Dishonesty”, cărți de impact, vândute în SUA în tiraje impresionante. Este un neobosit conferențiar, prelegerile sale de pe TED având peste 7,8 milioane de vizualizări. În 2008, împreună cu Rebecca Waber, Ziv Carmon și Baba Shiv, a obținut Premiul Ig Nobel în Medicină pentru cercetări care demonstrau că medicamentele placebo împotriva durerii au mai mult efect dacă sunt mai scumpe.