Îți cumperi un telefon nou apărut sau rămâi cu cel vechi?
Zi de zi apar noi modele de smatphone destinate unei populații care nu se mai poate imagina fără acest mijloc de comunicare. Evident, la lansare, noile modele de telefoane mobile au prețuri foarte mari. Dar, în scurt timp, apar alte și altele, mai sofsticate, mai inteligente, cu din ce în ce mai multe utilități, ceea ce trezește în fiecare dintre noi dorința de a le achiziționa. Este însă oare înțelept financiar să cedăm acestei dorințe? Cât de des ar trebui s-o facem? Cum ar trebui să discernem între dorința de a cumpăra cel mai sofisticat telefon, de ultimă generație și nevoia de a ne proteja bugetul personal și de a fi înțelepți din punct de vedere financiar?
Răspunsurile nu sunt simple și trebuie mai întâi puse în relație și în context cu necesitățile fiecăruia dintre noi. Cu alte cuvinte, dacă telefonul este un instrument pe care îl folosim pentru desfășurarea muncii, pentru a ne aduce venituri, atunci se justifică ca, la un anumit interval de timp, să schimbăm telefonul cu unul de ultimă generație. Noile funcționalități pot eficientiza activitatea depusă și, astfel, pot conduce la creșterea veniturilor. Dar dacă nu suntem nevoiți să ne desfășurăm activitatea cu ajutorul unui smartphone, acesta fiind doar un mijloc de comunicare uzual, atunci trebuie să analizăm cu atenție când este bine să facem o asemenea achiziție. În acest caz, modelul nou de telefon este o dorință, nu o nevoie, iar alocarea de resurse financiare este o opțiune care trebuie judecată în contextul veniturilor disponibile și al unei planificări pe un termen de timp cel puțin mediu. Este util să te gândești bine dacă banii dați pe un nou model de smartphone justifică diferența de pixeli a pozelor din vacanță. Evident, mai există și cazul în care se defectează aparatul și atunci devine o necesitate achiziționarea unuia nou. Și în acest caz, este util să cunoașteți la ce poate fi folositoare o asigurare a aparatului mobil, și mai ales care sunt beneficiile suplimentare față de garanția sa oferită de producător.
Chibzuința față de propriul buget atunci când facem o cheltuială (nu mică) de acest tip protejează financiar. Satisfacerea unei nevoi sau a unei dorințe de acest tip poate avea diferite forme. De exemplu, putem aștepta să treacă un timp, în așa fel încât să se „învechească” modelul de telefon dorit și, evident, să-i scadă prețul. Putem ca telefonul vechi, dacă este funcțional, să îl vindem și să recuperăm o parte din bani, amortizând din cheltuială.