Marele Gatsby

Scott Fitzgerald

Marele Gatsby este un roman tradus în peste 40 de limbi și transpus de mai multe ori în filme de succes, ultima ecranizare fiind cea din 2013, în care personajul principal este jucat de Leonardo DiCaprioPovestea este redată prin ochii personajului unui tânăr proaspăt mutat la New York în anii 1920, care urmărește viața financiară al lui Jay Gatsby, o ilustrare a visului american, a luxului visat de mulți. Romanul împletește povestea de dragoste a personajelor cu povestea succesului și iluziei, transformările caracterelor fiind redate într-o nuanță bogată în metafore și acțiune. Cartea publicată în 1925 este unul dintre bestsellerurile actuale, conform New York Times. Limbajul ușor folosit pentru prezentarea contextului acelor vremuri poate foarte ușor permite cititorului să urmărească transformarea tânărului James Gatsby în miliardarul Jay Gatsby, dar și să recunoască anumite comportamente actuale și în zilele noastre.

 

„Romanul lui Fitzgerald ilustrează un episod anume din spectacolul civilizației americane și o face cu ironie, cu patos și cu farmec. Marele Gatsby este povestea captivantă și strălucitoare a epocii jazzului.”

The New York Times Books of the Century

 

Cartea este publicată în 2011 de Editura Aldopres, în 2017 de Editura Polirom și în 2021 de Editura Humanitas Fiction.

Despre autor:

Francis Scott Key Fitzgerald (1896-1940) este scriitor de ficțiune de origine americană, romanele sale redând viața „generației pierdute” din timpul anilor 1920. Fitzgerald este unul dintre cei mai mari scriitori americani ai secolului XX, remarcându-se în literatura universală cu romanele „Dincoace de Paradis”, „Cei frumoși și blestemați”, „Marele Gatsby”, „Blândețea nopții” și „Ultimul magnat”.