Pot să îmi fac un plan financiar pentru pensie fără să mă coste nimic?

Jean-Jacques Rousseau, ilustrul filozof, scriitor și compozitor elvețian, spunea că „Tinerețea este timpul de a învăța înțelepciunea, iar bătrânețea e timpul de a o aplica”. Așa încât, dacă vrem să învățăm să fim înțelepți financiar, trebuie să ne preocupăm și de perioada în care nu vom mai fi activi pe piața muncii. Adică să ne creionăm un plan financiar pentru pensie. Dacă suntem salariați avem deja un prim plan de pensie obligatorie. O parte din veniturile noastre, conform legii, sunt direcționate către pensia Pilon I (de stat) și Pilon II (privată și obligatorie). Dar rezultatele acestor contribuții nu reprezintă sume mari – pensia Pilon I depinde de nivelul stabilit de stat în funcție de disponibilitatea bugetară și pensia Pilon II este constituită din contribuții de 3,75% din salariul brut investite de administratorul ales.

Mai există însă soluții la îndemână, dacă ne informăm. Pentru completa veniturile destinate perioadei de pensionare și a ne putea păstra standardul de viață când nu mai suntem activi pe piața muncii avem nevoie și de o pensie privată facultativă. Aceasta va reprezenta suma plătită beneficiarului în mod suplimentar și distinct de cea furnizată de sistemul public sau de pensia din Pilonul II. Pensia Pilon III are un nivel de deductibilitate de 400 euro/an, ceea ce înseamnă că în limita echivalentului în lei a 33 euro/lună această sumă se scade din impozitul pe venit – adică nu cheltuim niciun ban dar suma ajunge în contul individual de la fondul Pilon III ales și este investită de administrator. Este adevărat că această sumă nu este mare, dar dacă dispunem de resurse financiare putem avea o contribuție lunară mai mare, diferența față de pragul de deductibilitate fiind singura care se supune impozitării. La Pilonul III putem avea o contribuție de până la 15% din veniturile brute realizate lunar. Tipul acesta de pensie este atât o investiţie financiară, cât şi, mai ales, o formulă de economisire pe termen lung. La aceste tipuri de pensii private se mai poate adăuga unul – pensia care poate fi oferită de unele companii, Pilon IV, dar acest tip de pensie este la discreția angajatorului.  

Pe internet găsim nenumărate materiale, iar pagina ASF oferă informații utile despre administratorii de fonduri de pensii private și despre randamentul acestor fonduri. Informația este gratuită și analizele cuprind diferite detalii. Nu costă nimic să adunăm detaliile necesare alegerii unui administrator sau a unui fond de pensii private, inclusiv dacă dorim transferul între fonduri sau dacă le urmărim evoluția. Informații privind evoluția fondului ales sunt furnizate gratuit și de administratorul fondului, atât prin informarea anuală și pe site-ul propriu, cât și prin intermediul unei aplicații accesibile gratuit și disponibile pe telefon sau laptop. Astfel, oricine poate urmări evoluția contribuțiilor lui și este informat lunar de momentul în care banii ajung în contul individual și de randamentul sumelor colectate în acest cont. Cu toate aceste informații la dispoziție, va fi facil să facem un plan financiar pentru pensie, fără să coste nimic!