Teoria sentimentelor morale

Teoria sentimentelor morale

Adam Smith

Teoria sentimentelor morale este o cercetare economică a unuia dintre cei mai de seamă reprezentanți ai acestui domeniu – Adam Smith  tratează în această lucrare problema interesului economic general, abordând perspectivele etice, filozofice și psihologice ale altruismului și dreptății și observând implicațiile acestora în afaceri și economie. Scrisă în 1759, cartea este de fapt baza lucrărilor ulterioare ale lui Smith, în special pentru Avuția națiunilor. În Teoria sentimentelor morale, autorul explorează sentimentul de responsabilitate, riscul și recompensa, dezvoltând teorii inovatoare cu privire la consecințe. Cercetarea referitoare la sentimente este îmbogățită de o gândire critică față de înțelesul conceptului „a face bine”, judecata morală și acțiunile fiecăruia fiind un produs al naturii sociale a omului, mai degrabă decât al rațiunii. Corupția sentimentelor morale este provocată de admirația față de bogăție și de disprețuirea sau neglijarea săracilor, fiind în mod fals respectate valorile bănești în detrimentul respectului cuvenit pentru înțelepciune și virtute.

„Analiza și explorațiile lui Smith sunt de o importanță critică pentru orice societate din această lume în care aspectele morale, politice și economice sunt atent observate și Teoria sentimentelor morale este un manifest global cu semnificație profundă pentru viața noastră interdependentă. Este într-adevăr o carte cu un conținut incredibil și o relevanță contemporană.”

Amartya Sen, autor al prefaței la ediția din 2010 editată de Penguin Classics

Cartea este publicată în 2017 de Editura Publica.

Despre autor:

Adam Smith (1723-1790) a fost un economist și filozof de origine scoțiană, un pionier al economiei politice numit și „părintele economiei” și „părintele capitalismului”. Două clasice și remarcabile lucrări au rămas în urma lui – „Teoria sentimentelor morale” (1759) și „Avuția națiunilor” (titlul complet fiind „O cercetare asupra naturii și cauzei avuției națiunilor” – 1776). Ultima este considerată cartea de referință a operei lui Smith și prima lucrare de economie modernă. Smith introduce pentru prima dată în istoria economică, în această carte, teoria avantajului absolut. Profesor de filozofie, Adam Smith este cel care, prin această carte, a fost practic unul dintre cei care au pus bazele disciplinei economice academice moderne.