În luna octombrie, ASF organizează pentru al 7-lea an consecutiv World Investor Week (WIW) 2023 în România, un eveniment internațional al IOSCO, organizație în care ASF este membră, care este susținut de Președenția G20. Totodată, alte instituții internaționale de prestigiu sunt promotoare ale WIW – CFA Institute, European Fund and Asset Management Association (EFAMA), Financial Planning Standards Board Ltd., Global Financial Literacy Excellence Center (GFLEC), IFRS Foundation, International Auditing and Assurance Standards Board (IAASB), International Ethics Standards Board for Accountants (IESBA), International Federation of Accountants (IFAC), International Forum for Investor Education (IFIE), World Federation of Exchanges
Săptămâna debutează cu deschiderea bursei – Clopoțelul sună la BVB! – un eveniment tradițional în care tinerii învață și dau startul unei noi zile de tranzacționare.
Cum în acest an campania WIW este dezvoltată în jurul conceputului de reziliență prin educație financiară, un conținut consistent a fost publicat pe site, disponibil copiilor, tinerilor și adulților pentru ca aceștia să își îmbogățească cunoștințele în domeniu. Un set de 9 ghiduri noi fac acum parte din Colecția de ghiduri a ASF, destinate consumatorilor de produse financiare. O secțiune specială de protecție împotriva tentativelor de fraudă online este disponibilă.
Depozitarul Central a susținut WIW prin oferirea gratuită a serviciului de înregistrare a codului IBAN.
O serie de evenimente au fost oferite elevilor și studenților, participând alături de ASF invitați de seamă din mediul de afaceri autohton. Cea de a treia ediție a concursului de desen FinPitic pentru cei mai mici participanți a fost supusă votului public. Catalogul de teme disponibile pentru seminarele oferite în cadrul Laboratorului Academic, un program dedicat mediului unuiversitar, s-a îmbogățit cu o serie de noi subiecte de actualitate. A fost lansată noua ediție din Academia de Investiții, un proiect ISF și ASF. Și cadrele didactice au beneficiat de programe dedicate, printre acestea numărându-se cursul acreditat de formare profesională continuă pentru învățători și având ca temă educația financiară, organizat de ASF și ISF. În cadrul Wellness Financiar, un program unic în România, dezvoltat de ASF pentru companii și salariații lor, având conceptul modern al educației financiare la locul de muncă, au fost susținute mai multe webinarii cu profesioniști din diferite domenii. Bootcamp EduFin, un program de pregătire al lectorilor voluntari de educație financiară, a debutat în această săptămână la București. Lectorii voluntari sunt profesioniști ai piețelor financiare dedicați promovării și susținerii educației financiare la nivel național.
Din seria de evenimente se distinge în mod particular Cine conduce jocul? Bursă vs. Crypto, din data de joi 19 octombrie, care are loc în Aula Centrului de Conferințe a Universității Politehnica București și este transmisă Live pe Facebook și Instagram. Este o dezbatere dinamică, deschisă publicului larg, între două personalități din domeniul investițiilor la bursă și cryptomonede, un bun prilej pentru tineri de a înțelege sistemele financiare și care ar putea dezvolta în rândul studenților gândirea critică și educația financiară. O ocazie unică ca tinerii să ia parte la duelul de idei dintre doi profesioniști ai pieței financiare – Cristian Logofătu (co-fondator Bittnet Grup) și George Rotariu (CEO Bitcoin Romania). Dezbaterea este moderată de Paul Maior, președintele Invest Club.
Tot în această săptămână, specialiști ASF au fost invitați să ia parte, inclusive în calitate de vorbitori în cadrul conferinței Financial education: teacher training, un eveniment online transmis la nivel international, organizat de OECD/INFE și Ministerul de Finanțe din Olanda.