Fata babei și fata moșului

Fata moșului era o tânără harnică și cuminte, care muncea cât era ziua de lungă, în timp ce fata babei stătea doar să se împodobească și să meargă la petreceri. Dar îi fura munca surorii ei și era invidioasă pe ea și, împreună cu baba, mama lor, o alungă de acasă pe fata moșului. Fata moșului, fiind muncitoare și bună la suflet, îngrijește pe drum o cățelușă bolnavă, curăță un păr de omizi și o fântână murdară, repară un cuptor și o ajută pe bătrâna Sfânta Duminică. Aceasta o răsplătește pentru muncă pe fată, lăsând-o să aleagă dintre lăzile ei, dar fata alege lada cea mai simplă și începe drumul înapoi spre casă. Pe drum, cuptorul îi dă plăcinte, fântâna pahare de argint cu apă curată și dulce, pomul îi dă pere gustoase și cățelușa îi dă o salbă de galbeni. Fata moșului ajunge acasă și, când deschide lada, vede că era plină de bogății. Fata babei, invidioasă, pleacă și ea pe același drum, dar nu ajută pe nimeni și nu face nicio muncă. Totuși, de la Sfânta Duminică ia lada cea mai mare și mai prețioasă, dar aceasta era plină de balauri, care o mănâncă pe babă și pe fata ei.

Morala?

Fata moșului este cuminte, harnică și, pentru munca ei, este răsplătită. Un SALARIU este o răsplată a muncii depuse. Fata moșului știe că întâi trebuie să muncească pentru ca, mai apoi, să câștige. În schimb, fata babei este doar lacomă și nu știe că, doar pentru că ceva pare valoros, nu este neapărat așa. Povestea ne arată și cum, dacă un lucru este îngrijit, el poate să producă în continuare: cuptorul – plăcinte, părul –  pere, fântăna – apă. Munca și răbdarea îți vor aduce rezultate. Și nu te încrede în orice promisiune – valoarea nu este dată de ceea ce sclipește!

Pinocchio

părinte grijuliu, Geppetto își dorește ca Pinocchio să meargă la şcoală și, fiind sărac, își vinde paltonul pentru a-i cumpăra un abecedar. Dar Pinocchio nu pune preț pe sacrificiul bătrânului său tată și, în drum spre școală, își vinde abecedarul pentru a-și lua un bilet la teatru. Mai mult, nu înțelege nimic din morala păpușarului și din sfaturile lui și pierde și banii primiți de la acesta, fiind păcălit de cei doi hoțomani, Motanul şi Vulpea, care îi băgă în cap că şi-ar putea înmulţi banii dacă i-ar îngropa la rădăcina unui copac fermecat din Câmpul Minunilor. Cei doi îi fură banii lui Pinocchio și Zâna îl pedepsește pe Pinocchio să îi crească nasul la fiecare minciună pe care o spune. Pe drum spre casă, Pinocchio trăiește mai multe aventuri, până la final găsindu-și tatăl în burta unei balene. Dar când ajunge acasă, el se cumințește, își face lecțiile și își ajută tatăl în atelier iar ca recompensă, Zâna îl transformă într-un băiat adevărat.

Morala?

Pinocchio nu a învățat de la început că fiecare lucru are un preț, iar banii sunt munciți pentru a putea fi cumpărate lucruri – banii nu cresc în pom! O altă lecție de educație financiară pe care Pinocchio o învață din aventurile sale este cea de a nu se mai lăsa păcălit de hoțomani și de a nu mai minți, pentru că doar prin sinceritate și cinste poți câștiga cu adevărat. Nu te încrede în PERSOANE NEAUTORIZATE, promisiunile lor sunt făcute pentru a te înșela. Este bine să verifici atunci când este vorba de banii tăi!

Punguța cu doi bani

Moșneagul avea un cocoș și baba avea o găină. Baba, care avea o găină, mânca mereu ouă, dar moșul, care avea un cocoș, nu avea ce să mănânce și babab nu îi dădea și lui ouă. Într-o zi, moșul îl trimite pe cocoș de acasă și cocoșul, pe drum, găsește o punguță cu doi bani de aur. Mergând el cu punguța în ciuc, îl vede un boier, care îi ia punga. Dar cocoșul nu se lasă, se ia după boier și îl urmărește până acasă la el, strigând să îi dea înapoi punga cu bani. Boierul încearcă să îl omoare, dar nu reușește, oricât încearcă. Mai mult, după ce înghite toată apa unei fântâni, cu care stinge focul unui cuptor mare, îi înghite toată cireada de animale și toată rezerva de bani a boierului, cocoșul îl sperie pe boier și acesta îi dă drumul. Păsările din curte se iau după cocoș, și vin cu acesta înapoi acasă, la moș, unde îi dă galbenii și cireada de vite și îl face pe moș bogat. Baba încearcă și ea să își trimită găina, dar găina îi aduce  doar o mărgică.

Morala?

Cocoșul moșului reușește în aventura sa să scape de moarte, apa înghițită din fântână stingând focul din cuptor. Dar mai reușește și să adune resurse. Dacă ești atent cu banii tăi și îți urmărești interesul financiar, vei aduna mai mult și, în timp, averea va crește. Nu te lăsa înșelat și nici nu lăsa pe mâna altora punguța ta de bani. Cocoșul l-a urmărit pe boier și ce făcea acesta cu punguța lui. La fel, poți și tu să urmărești ce se întâmplă în contul tău de PENSIE PRIVATĂ, pentru a vedea cum crește și ce face administratorul ales de tine cu banii tăi.

Sarea în bucate

Un împărat avea trei fete. Într-o zi, le-a întrebat cum îl iubesc. Prima a răspuns că îl iubește precum mierea, cel mai dulce lucru din lume, a doua că îl iubește precum zahărul, iar a treia i-a răspuns că îl iubește precum sarea în bucate. Răspunsul fetei celei mai mici l-a supărat pe împărat, care a gonit-o de acasă, considerând că nu îl iubește. Dar, după mai multă vreme, întâmplările au fpcut ca fata cea mică să se îndrăgostească de un prinț, iar la nunta ei a venit și împăratul. Atunci ea i-a gătit toată mâncarea tatălui ei, nepunând niciun pic de sare. Iar atunci când împăratul a întrebat de ce mâncarea lui nu are niciun gust, fata i-a arătat cât de importantă este sarea în bucate.

Morala?

O persoană înțeleaptă este atentă la toate detaliile, le analizează atent și nu se lasă influențat doar de aparențe și de prima impresie. În investiții financiare, este importantă propria analiză referitoare la produsele și serviciile financiare pe care alegi să le folosești, pentru a vedea cât de bine răspund ele nevoilor și cerințelor tale. Poate nu te pricepi prea bine la investiții, așa cum nici împăratul, cu siguranță, nu se pricepea la gătit. Dar acest lucru nu te oprește să analizezi, să te informezi și să iei o DECIZIE rațională, bazată pe diferite surse de informare (și nu doar pe o singură părere).

Scufiţa Roşie

Scufița Roșie era o fetiță care își iubea mult bunica bătrână. Într-o zi, mama ei a trimis-o să îi ducă bunicii de-ale gurii și i-a zis ca pe drum, prin pădure, să nu piardă timpul și să nu vorbească cu necunoscuți. Dar Scufița Roșie nu a ascultat sfatul mamei și, întâlnindu-se cu lupul, i-a povestit acestuia despre bunica sa, bolnavă, care stătea singură în căsuța din pădure și s-a lăsat păcălită de lup să piardă timpul și să culeagă flori. Lupul, profitând de acest timp, s-a dus la casa bunicii, a mâncat-o pe bătrână și, costumându-se în hainele ei, a păcălit-o și pe Scufița Roșie când a venit și a mâncat-o și pe ea. Dar un vânător, trecând pe acolo, și-a dat seama că ceva nu este în regulă, a intrat în casă și a tăiat și a scos dinn burta lupului pe fetiță și pe bunică.

Morala?

Să asculți un sfat autorizat este important, poți să eviți astfel neplăcerile. În piața financiară pot exista mulți care vor să te înșele, să te atragă într-o păcăleală din care vei pierde. În schimb, profesioniștii autorizați sunt aceia care te pot salva de la pierderi, îți pot arăta cum să alegi instrumente, produse și servicii financiare care să nu fie înșelătorii. PROTECȚIA pe care ți-o oferă o piață financiară autorizată și reglementată este de fapt protecția ta financiară.

Măgarul și catârul (Fabula lui Esop)

Un catargiu a plecat într-o zi la drum cu un măgar şi un catâr, amândouă animalele ducând câte o mare povară. Cât timp a mers pe drum drept, măgarul şi-a dus încărcătura cu uşurinţă, dar când a început să urce cărarea povârnită a unui munte, a simţit că nu mai poate merge mult astfel. Măgarul şi-a rugat tovarăşul de drum să îl ajute şi să ia o mică parte din povara lui, dar catârul nu a vrut nici măcar să îl bage în seamă. Nu mult timp după aceea, măgarul a căzut mort la pământ. Neştiind ce altceva ar putea face în acea regiune sălbatică, catargiul a pus pe spatele catârului şi încărcătura măgarului, iar deasupra a aşezat măgarul, după ce l-a jupuit. Catârul, mugind sub greutate, şi-a spus în sinea lui: „Sunt tratat aşa cum merit. Dacă i-aş fi dat puţin ajutor măgarului atunci când mi-a cerut, nu aş mai duce acum în spate atât încărcătura lui, cât şi pe el însuşi”.

Morala?

PREVENȚIA înseamnă grija noastră, a tuturor, pentru viitor. Asigurările au un astfel de principiu la bază, utilizându-le suntem prevăzători, astfel încât să trecem mai ușor peste momentele în care pot apărea riscuri. Ignorând un risc nu înseamnă că el dispare, că eliminăm probabilitatea ca acesta să se producă. Și oricât de calculați am fi, niciodată nu vom putea estima exact care va fi amploarea riscului, care vor fi daunele produse. Drept urmare, prevenția este un instrument de protecție proprie.

Leul, vulpea și
măgarul
(Fabula lui Esop)

Leul, vulpea și măgarul se înțeleseseră să meargă împreună la vânătoare. După ce au prins o mare pradă, la întoarcerea din pădure, leul i-a cerut măgarului să împartă vânatul în câte o porție potrivită fiecăruia din cei trei parteneri. Măgarul a împărțit cu grijă prada în trei părți egale și le-a cerut, cu modestie, celorlalți doi să își aleagă porția dorită. Mânios, leul s-a repezit asupra măgarului și l-a mâncat într-o clipită. Apoi i-a spus vulpii să împartă ea vânatul între ei doi. Vulpea a așezat cea mai mare parte a prăzii într-o grămadă uriașă și și-a oprit pentru ea doar o îmbucătură. Mulțumit, leul i-a zis: „Cine te-a învățat, draga mea, minunata artă a împărțirii?” Vulpea i-a răspuns: „Am învățat de la măgar, din soarta lui nefericită”.

Morala?

Se spune că omul isteț învață din greșelile altora. De aceea, este bine să alegem în deplină cunoștință de cauză instrumentele și produsele financiare pe care le dorim, pentru că o DECIZIE greșită astăzi poate să ne aducă pierderi în viitor! Alegerea depinde de fiecare dintre noi și este important să ne bazăm pe o documentare anterioară cumpărării unui produs sau instrument financiar. Pune întrebări intermediarului care îți vinde un produs sau instrument financiar, pentru a te convinge că este cel potrivit pentru tine, că știi ce înseamnă acel produs și că știi toate costurile lui.