Aisbergul nostru se topește

John Kotter, Hoger Rathgeber

Rathgeber, inspirat de cercetările și cărțile lui John Kotter în domeniul managementului schimbării transpune în cartea Aisbergul nostru se topește, printr-o fabulă despre o colonie de pinguini, pașii pe care o organizație sau companie trebuie să îi urmeze pentru a urma cu succes un proces de management al schimbării. Fred, unul dintre membrii unei colonii de pinguini, descoperă că existența coloniei este pusă în pericol deoarece aisbergul pe care locuiau urmează să se topească. Pinguinii, la fel ca în viața reală a oricărei organizații sau companii, sunt puși în fața unei dileme: să continue status-quo-ul (să nu creadă că se poate întâmpla ceva rău și „să continue să trăiască pe aisberg”) sau să facă ceva pentru a salva colonia. Fabula prezintă apoi descrierea procesului de management al schimbării în accepția lui Kotter și viziunea plastică a lui Rathgeber, începând cu crearea unui sentiment de urgență în rândul coloniei, fără de care nu se poate iniția schimbarea, continuând cu construirea unei echipe care să conducă schimbarea, dezvoltarea unei viziuni și strategii noi de mutare a coloniei pe un aisberg nou, comunicarea noii viziuni, câștigarea încrederii coloniei pentru a fi deschisă la schimbare, obținerea de mici victorii care să încurajeze colonia să continue schimbarea și nu în ultimul rând continuarea schimbării până când colonia va fi găsit un nou aisberg unde să își reia și reconstruiască viața de zi cu zi. Aisbergul nostru se topește este o carte ce poate fi de folos oricărui manager, angajat sau oricărei persoane care dorește să schimbe ceva în viața profesională sau personală.

„Firmele ar trebui să cumpere câte un exemplar pentru fiecare angajat, de la preşedinte la magazioner.”

Michelle Archer, USA Today

 

„Ca urmare a cărții și a împărtășirii acesteia cu câțiva oameni din organizație, ne-am mișcat rapid pe mai multe fronturi. Suntem motivați să mergem mai departe, în loc să studiem în continuare, să organizăm mai mult și așa mai departe. Face diferența pentru noi.”

Tom Curley, fost președinte și CEO Associated Press

Cartea este publicată în 2018 de Editura Publica, București.

Despre autori:

John Kother este profesor emerit de leadership la Harvard Business School (SUA) și autor a numeroase cărți despre leadership și managementul schimbării. Pentru ideile și lucrările sale a primit numeroase premii din partea Harvard Business ReviewBloomberg, Business Week, Thinkers50, Global Gurus etc.

Hoger Rathgeber este co-autor al cărții Aisbergul nostru se topește și al celebrei cărți Nu așa facem noi lucrurile aici! (engl. That’s Not How We Do It Here!). Holger a proiectat și furnizat pentru companii foarte multe programe destinate echipelor de management pentru a le stimula dezvoltarea leadership-ului, pentru a le ajuta în alinierea și execuția strategiilor, sau implementarea schimbărilor în modele de afaceri etc.