Amintiri din patru țări

Nicolae Volonciu

Amintiri din patru țări este o lectură plăcută care redă memoriile profesorului Nicolae Volonciu, a cărui viață se intersectează cu firul istoriei bursei din România, redând momentele dinaintea și din timpul închiderii bursei de la București, când economia țării a fost naționalizată după cel de al Doilea Război Mondial. Din 1946 autorul povestește experiențele sale în brokeraj „în ringul din strada Doamnei, colţ cu Smârdan”, când era student la drept. Începând în 1927, cu o copilărie plină de sete de cunoaștere, o pasiune pentru matematică și o dedicare academică remarcabilă, autorul povestește viața sa într-un limbaj fin, alocuri presărat de picanterie, redând dintr-o perspectivă personală o istorie a trei regimuri politice din România. Memoriile sale se împletesc cu sfaturi de viață date de un om ale cărui cunoașteri rămân peste veacuri, științele juridice fiind cele care au beneficiat de valoarea adusă de profesorul Volonciu în cercetare.

 

„Cariera Profesorului Nicolae Volonciu este bine-cunoscută și aceste rânduri nu își propun (nici nu ar avea cum) să o sintetizeze. Doresc doar să subliniez nu numai vocația și pasiunea cu care și-a exercitat profesia de dascăl timp de peste o jumătate de secol, ci și implicarea activă în construcția administrativă a învățământului superior juridic […].”

Prof. univ. dr. Flavius A. Baias, Facultatea de Drept, Universitatea din București

Cartea este publicată în 2017 de Editura Solomon.

Despre autor:

Nicolae Volonciu este profesor emerit al Facultății de Drept din cadrul Universității din București și membru în diferite comisii de elaborare a unor importante acte normative ale României, așa cum este Codul de procedură penală. Specialist de renume în drept procesual penal, prof. univ. dr. hr.c. Nicolae Volonciu este o personalitate academică în România, cu o contribuție semnificativă la dezvoltarea școlii juridice.