Dolari și rațiune. De ce înțelegem greșit banii și cum putem să-i cheltuim mai înțelept?

Dan Ariely, Jeff Kreisler

Dolari și rațiune este o carte în care autorii, într-un limbaj presărat de umor, abordează tema influenței sentimentelor asupra modului în care banii sunt cheltuiți. Din perspectiva educației financiare, această carte conține explicații date de specialiști referitoare la comportamentele care determină deciziile financiare și, mai ales, influențează raționalitatea acestora. Consumul, indiferent de modul de realizare – card sau numerar, economii sau credit, prețuri întregi sau reduceri – este denaturat de propriile atitudini, nu numai față de valoare, care poate fi percepută subiectiv, ci și de modul de viață. Autorii prezintă și o serie de variante prin care fiecare își poate controla un astfel de comportament ineficient financiar, determinat de automatisme și obiceiuri, scopul fiind acela de a economisi și cheltui înțelept și, deci, de a avea alegeri financiare mai bune și a ne crește propriul nivel de bunăstare.

„Dacă vreți să luați decizii financiare mai bune, citiți Dolari și rațiune … Cei doi autori reușesc într-un mod genial să facă economia comportamentală accesibilă omului de rând.”

Washington Post

„O analiză plină de vervă a modului în care chiar și cei mai inteligenți dintre noi dovedim că suntem doar niște neghiobi nerăbdători să renunțăm la banii noștri … Un tratat ușor de înțeles și amuzant despre modul în care putem să ne administrăm banii cu mai mult discernământ.”

Kirkus Reviews

Cartea este publicată în 2018 de Editura Publica.

Despre autori:

Dan Ariely este profesor la Universitatea Duke, fondator și director al Center for Advanced Hindsight. Este considerat de New York Times unul dintre cei mai bine vânduți autori, printre lucrările sale enumerându-se „Irațional în mod previzibil”, „Iraționalitatea benefică”, „Adevărul cinstit despre necinste”, „ Al dumneavoastră, irațional”. Dan Ariely face parte din grupul Brand Minds.

Jeff Kreisler este jurist, absolvent al Universității Princeton, scriitor, speaker, pasionat de științele comportamentale.