Lebăda neagră

Nassim Nicholas Taleb

Lebăda neagră este cea de a doua carte din trilogia lui Taleb – Incerto, în care autorul prezintă o analiză a impactului improbabilității – „tot ceea ce știm despre ceea ce nu știm”. Numind un eveniment puțin probabil ca fiind o „lebădă neagră”, autorul tratează astfel de situații ca fiind percepute de oameni într-un fel aparte. Deși rare din punct de vedere statistic, astfel de evenimente au un impact extrem și  oamenii încearcă să le găsească explicații care să scuze anumite reacții. Raționamentul lui Taleb ghidează cititorul spre concluzia că un număr mic de astfel de evenimente numite „lebede negre” pot să explice aproape orice fenomen din viață. Crizele financiare, războaiele neașteptate, descoperirea unei tehnologii care schimbă o industrie – sunt considerate a fi „lebede negre”, neputând fi prevăzute nici ca apariție și nici ca impact. Statistica economică nu poate măsura astfel de evenimente și, din această cauză, adoptăm deseori decizii financiare care conduc la rezultate negative. Autorul îndrumă cititorii spre adoptarea de măsuri atât de protecție împotriva riscului (pro-active), cât și de minimizare a efectelor negative ulterioare producerii unui risc.

„Una dintre cele mai influente 12 cărți de după cel de Al Doilea Război Mondial.”

The Sunday Times

„Nassim Nicholas Taleb merită să fie numărat împreună cu cei mai de seamă intelectuali ai lumii contemporane. El a reușit să schimbe modul multora de a gândi despre incertitudine, mai ales în zona financiară. Cartea sa, Lebăda neagră, este o analiză originală și curajoasă a felului în care oamenii încearcă să explice neprevăzutul.”

Daniel Kahneman, laureat al Premiului Nobel

Cartea este publicată în 2010 de Editura Curtea Veche.

Despre autor:

Nassim Nicholas Taleb este matematician și doctor în management, scriitor și filozof, profesor de ingineria riscului la Universitatea New York, expert în cercetare la Universitatea Oxford, trader și om de afaceri. Studiile sale sunt dedicate incertitudinii, nesiguranței, probabilităților și cunoașterii. Cărțile sale sunt bestseller-e și sunt traduse în peste 30 de limbi. Nassim Nicholas Taleb face parte din grupul Brand Minds. Cele 5 volume de eseuri filosofice reunite în seria Incerto sunt: „Păcălit de hazard”,„Lebăda neagră”, „Patul lui Procust”, „Antifragil”, „Când pielea ta e în joc”.