Mania lalelelor. Povestea celei mai râvnite flori din lume şi a pasiunilor ieşite din comun pe care le-a stârnit
Mike Dash
În cartea sa, Mike Dash face o descriere a fenomenului „maniei lalelelor” din Țările de Jos de la vremea anilor 1630. Acest fenomen este de referință pentru economiști, descriind ceea ce astăzi numim „bule speculative” – mania și comportamentul de turmă a mii de oameni, de diferite condiții sociale, care cumpără şi vând cu frenezie bulbi de lalele, o floare destul de rară la acea vreme în Olanda, fiind importată din Turcia, unde împodobea grădinile Constantinopolului și fiind foarte puțin rezistentă. Începând într-o epocă de aur a economiei olandeze, în trei ani, preţul unora dintre bulbii anumitor soiuri de lalele au fost comercializate ca marfă extrem de valoroasă și rară, ajungând la un nivel de preț exorbitant, depășind de multe ori prețul unei case în Amsterdam. Această manie a dat naștere unor fenomene sociale și economice specifice unor creșteri abrupte de prețuri, nefundamentate pe active cu valori reale. Bulbii de lalele erau la mare căutare, fiind cumpărați în egală măsură de horticultori, nobili sau oameni de rând, fiecare dorindu-și să speculeze creșterile de prețuri ale acestor flori. Mania lalelelor este un moment al istoriei financiare care a condus la reglementarea unor instrumente financiare derivate – contractele futures și options. Bula speculativă provocată de comerțul cu bulbi de lalele, în fapt o primă formă de contracte la termen cu activ suport mărfuri (bulbii) a avut un sfârșit brusc, cu consecințe extreme pentru investitori, similare unei crize financiare, povestea fiind una interesantă din perspectiva evoluțiilor bursiere. Cartea este o redactare literară fundamentată, redând istoria lalelelor într-o manieră plăcută, făcându-l pe cititor să călătorească în Imperiul Otoman, Franța și Olanda acelor vremuri.
„O carte în care povestea capătă amploare pe măsură ce o parcurgi. Dash rămâne până la final un istoric pasionat de cauzele şi consecinţele comportamentului uman […] Un omagiu remarcabil adus acestei flori extraordinare.”
Times Literary Supplement
„O fascinantă explorare a lăcomiei omeneşti şi autoamăgirii, şi totodată un tribut închinat veşnicei, neobositei căutări a frumuseţii. O carte care se citeşte dintr-un suflu.”
Deborah Moggach
Cartea este publicată în 2014 de Editura Humanitas.
Despre autor:
Mike Dash este un istoric englez născut la Londra în 1963. „Mania lalelelor” (în engleză – „Tulipomania”), publicată în limba engleză în 2000, a fost un bestseller, după această carte Mike Dash publicând și alte cărți de inspirație istorică, transpuse într-un limbaj literar atractiv. Mike Dash este de asemenea autor pentru diferite articole la Sunday Telegraph, Daily Mail, Guardian şi Independent, precum şi autor de conținut la faimosul blog Smithsonian.