Moneyland

Moneyland

Oliver Bullough

Moneyland scrisă de Oliver Bullough este o carte fascinantă care explorează lumea secretă a elitelor financiare mondiale și modul în care acestea își ascund averile și eludează taxele. Autorul evidențiază modul în care țările occidentale au devenit „Moneyland”, adică o destinație preferată de elitele financiare mondiale pentru a-și depozita banii și a-și ascunde averile. Aceste țări oferă un mediu sigur pentru a-și proteja banii și sunt deseori complice la evaziunea fiscală și la spălarea de bani. Sunt oferite exemple concrete de persoane și companii care și-au ascuns averile în țările Moneyland, precum oligarhii ruși, miliardarii chinezi și liderii africani și sunt dezvăluite metodele sofisticate folosite pentru ascunderea banilor, cum ar fi înființarea de societăți offshore, trusturi și fundații.

Bullough explorează, de asemenea, modul în care elitele financiare mondiale manipulează sistemele politice și judiciare pentru a-și menține puterea și a-și proteja averile. El pune în discuție consecințele negative ale acestui sistem pentru economiile naționale și pentru oamenii obișnuiți, care trebuie să plătească mai multe taxe și să trăiască într-un sistem economic inegal.

În concluzie, Moneyland este o carte informativă, bine documentată, care oferă o imagine clară a modului în care elitele financiare mondiale își protejează averile și manipulează sistemul financiar global în avantajul lor. Cartea este o lectură esențială pentru cei interesați de economie, politica globală și justiție socială.

„După ani de cercetare exhaustivă, Bullough, prin Moneyland, nu oferă doar o listă de detalii ce acoperă continente, ci lansează și o polemică despre pericolele unui cancer global care trebuie dezvăluit și combătut. Domeniul de aplicare al acestui cancer sunt banii ascunși.”

The New York Times

 

Cartea este publicată în 2022 de Editura Curtea Veche.

Despre autor:

Oliver Bullough este un scriitor britanic, absolvent al Universității Oxford. A fost journalist la Reuters, correspondent de război în Cecenia, autor al cărților Let Our Fame Be Great, nominalizată pentru Orwell Prize și The Last Man in Russia, nominalizată pentru Dolman Prize, câștigător al premiului Overseas Press Club’s Cornelius Ryan Award. Cărțile ulterioare au avut ca subiect criminalitatea financiară – Moneyland: Why Thieves And Crooks Now Rule The World And How To Take It BackButler to the World: How Britain Helps the World’s Worst People Launder Money, Commit Crimes, and Get Away with Anything.