Piața liberă și dușmanii ei

Piața liberă și dușmanii ei

Ludwig von Mises

Încă o dată Mises plasează economiștii într-un loc important pentru dezvoltarea sănătoasă a lumii, alături de filozofi, scriitori etc., toți având ca misiune să formeze oamenilor concepții care să contribuie la dezvoltare sustenabilă și armonioasă, la bunăstare. Cartea, având ca titlu original The Free Market And Its Enemies: Pseudo Science, Socialism, And Inflation, a fost selectată ca fiind importantă din punct de vedere cultural și parte a cunoașterii de bază a civilizației moderne. Cartea este prima dintr-o serie de transcrieri ale unor lecturi, făcute de Bettina Bien Greaves în 1951 după discursuri ale lui Mises de la acea vreme. În acest volum se găsesc nouă lecturi având ca teme: economia și oponenții săi; pseudo-știința și înțelegerea istorică; omul activ și economia; marxismul, socialismul și pseudo-știința; capitalismul și progresul uman; banii și inflația; standardul aur și importanța sa; banii, creditul și ciclul de afaceri; ciclul de afaceri și ce este în spatele acestuia. În aceste lecturi regăsim referințe originale ale autorului, așa cum sunt, de exemplu, comentariile asupra impactului lui Platon asupra lumii clasice, rolul lui Rousseau în istorie sau rolul liberalismului în Europa continentală versus Marea Britanie. Cartea este redactată într-un limbaj care pune cititorul în sala de curs, oferindu-i experiența unică a participării afective. De exemplu, cea de a cincea lectură începe astfel: „Doresc să încep în această seară cu relațiile dintre economie și viața umană practică, și consecințele dezvoltării teoriei economice. Kipling zicea …”. Cartea este o reproducere a manuscriptului inițial, punând prelegerile lui Mises la dispoziția celor care vor să afle mai multe despre economie.

„Drumul spre înțelegerea liberalismului nu poate fi ușurat pentru nimeni, fiindcă important nu este ca oamenii să se declare liberali, ci ca ei sa devină cu adevărat liberali, care gândesc și acționează ca atare.”

Ludwig von Mises

 

Cartea este publicată în 2021 de Editura Liberalis, București.

 

Despre autor:

Ludwig Heinrich Edler von Mises a fost un economist austriac, istoric, filozof, autor și adept al liberalismului clasic, cu o mare influență în politica guvernamentală economică a Austriei din prima parte a secolului XX, în școala austriacă economică și în curentul liberal modern al pieței libere. Contribuțiile sale în teoria economică includ clarificări semnificative referitoare la teoria cantitativă a banilor, cea a ciclului comercial, cea a integrării teoriei monetare în teoria economică generală ș.a.