Programul IMM Hub
ASF a dezvoltat, împreună cu Institutul de Studii Financiare (ISF), programul de educație financiară IMM Hub, destinat mediului de afaceri. Scopul principal al acestui demers este crearea de hub-uri antreprenoriale regionale care să confere antreprenorilor un spațiu în care să interacționeze cu autorități ce le pot oferi suport, astfel încât întreprinderile mici și mijlocii să se dezvolte eficient, cu ajutorul instrumentelor și produselor financiare din piața financiară non-bancară.
Programul este planificat să se desfășoare în cele 8 regiuni de dezvoltare ale României. Începând cu noiembrie 2022, data deschiderii primului IMM Hub, au avut loc întâlniri la București (15.11.2022) cu sprijinul CNIPMMR, la Alba Iulia (17.11.2022) cu sprijinul Universității din Alba Iulia, la Cluj Napoca (02.02.2023) cu sprijinul Universității Babeș Bolyai, la Brașov (23.03.2023) cu sprijinul Asociației ProAfaceri. În total, la întâlnirile din acest program au participat peste 100 de antreprenori.
Programul Antrenament financiar
Lansat în primăvara anului 2022, Antrenament financiar, organizat la inițiativa ASF cu sprijinul Institutului de Studii Financiare, este un program de educație financiară dedicat sportivilor. Aceștia reprezintă o categorie vulnerabilă din punct de vedere financiar, cu atât mai mult cu cât efectele pandemiei COVID-19 au avut un impact în viața lor profesională.
ASF a constatat nevoia tot mai mare de educație financiară pentru anumite categorii socio-profesionale, expuse și vulnerabile nu numai la șocuri financiare, dar și la nevoia asigurării unui nivel constant de trai pe parcursul întregii vieți.
La nivel internațional, UEFA a dezvoltat un program de educație financiară pentru jucătorii de fotbal, iar în cadrul NBA și MLS (SUA) există abordări similare cu astfel de linii de acțiune, fiind un trend tot mai prezent în lumea sportivă. ASF este prima autoritate din România care dezvoltă programe de educație financiară dedicate sportivilor.
Programul Antrenament financiar se adresează tuturor categoriilor de sportivi, indiferent de sportul practicat, de vârstă sau de mediul în care performează, abordarea fiind bazată pe susținerea de workshop-uri dedicate și construite în funcție de nevoile specifice ale participanților, având la bază experiența formatorilor ASF și ISF în domeniul educației financiare.
Obiectivele principale ale programului includ formarea unor capabilități financiare care să influențeze în mod pozitiv modul în care o persoană își gestionează bugetul propriu, dar și procesul de alegere a unor produse și servicii financiare necesare pentru evitarea efectelor producerii unor riscuri care ar conduce la eșec financiar. Programul se adresează atât sportivilor în formare, tinerilor încadrați în sisteme de învățământ de specialitate sau în cluburile sportive, cât și sportivilor adulți, profesioniști, membri ai federațiilor și cluburilor sportive. Peste 50 de sportivi au participat la acest program.
Participarea ASF în cadrul festivalului 1unifest – 1 iunie 2022
ASF a participat, în premieră, pe 1 iunie 2022 la festivalul organizat de Itsy-Bitsy FM în parcul Al. I. Cuza din București, cu un program de acțiuni și activități care a cuprins diferite elemente de educație financiară segmentate pe grupe de vârstă.
Pentru a-și dezvolta abilitățile, copiii, dar și părinții au avut parte de activități inedite, fiind invitați să intre în lumea de poveste a lui FinPitic, un personaj original creat de ASF, și a Micului Detectiv financiar. Pavilionul de prezentare al ASF a găzduit și activități de interacțiune cu părinții, acestora explicându-li-se rolul educației financiare în dezvoltarea armonioasă a copiilor. Prezența la acest festival a depășit, conform estimărilor organizatorilor, 125.000 de persoane. Pavilionul ASF a fost poziționat într-o zonă cu un flux de participanți extrem de intens.
Olimpiada ASF
Prima ediție a Olimpiadei ASF pentru învățământul preuniversitar a avut finala în cadrul acțiunilor destinate celebrării Global Money Week (GMW) 2022.
Concursul de educație financiară a fost organizat la inițiativa ASF în parteneriat cu UNSAR și s-a bucurat de participarea a peste 600 de elevi de clasa a XI-a. Succesul înregistrat de această primă ediție a făcut ca organizatorii să ofere tinerilor ocazia participării în continuare la concursul național de educație financiară. Astfel, în octombrie 2022, a fost lansată cea de a doua ediție. De data aceasta, Olimpiada ASF a fost disponibilă atât elevilor din clasa a XI-a, cât și celor din clasa a VIII-a. Cu peste 800 de elevi înscriși în această ediție, finala concursului din luna martie 2023 a fost organizată tot sub auspiciile GMW.
Acest concurs de educație financiară urmărește să contribuie la dezvoltarea nivelului de educație financiară în rândul elevilor, fiind necesar ca aceștia să cunoască și să înțeleagă produsele și serviciile financiare nebancare. Cu un nivel ridicat de educație financiară, generațiile tinere vor putea adopta decizii financiare corecte și înțelepte pentru a-și asigura bunăstarea individuală. Mai mult decât atât, tinerii educați financiar vor putea contribui la rândul lor la creșterea nivelului bunăstării în propriile familii.
Tabăra Urbană de Educație Financiară – ediție specială dedicată copiilor aflați în familii cu un nivel redus de venituri
Tabăra Urbană este un program original conceput de ASF și inițiat în 2018. Ulterior, acest program a fost propus de Autoritate pentru a fi realizat în parteneriat cu Banca Națională a României, cu Ministerul Finanțelor și cu Asociația Română a Băncilor, sub egida Protocolului Național de Educație Financiară.
Copii cu vârste între 10 și 14 ani învăță într-un format de tip edutainment cum să administreze, cum să investească și cum să economisească banii. Ei învăță cum să își recunoască propriile nevoi și care sunt instrumentele, produsele și serviciile financiare disponibile, precum și cum să aleagă din paleta de oferte, astfel încât alegerea să se potrivească nevoilor reale, să respecte resursele financiare disponibile și să prezinte un nivel de utilitate ridicat. Până în prezent au participat la cele 12 ediții ale Taberei Urbane peste 365 de copii.
În august 2022, a fost realizată pentru prima dată o ediție a Taberei Urbane dedicată copiilor care provin din medii defavorizate, respectiv din familii cu venituri extrem de reduse, ceea ce îi face să fie încadrați în categoria considerată vulnerabilă nu numai din perspectiva educației financiare, dar și a incluziunii financiare. Timp de o săptămână, 30 de copii din județul Iași au participat la Sinaia-Cumpătu la activități educaționale variate.
Programul de educație financiară „Toți contăm”
Tot în aprilie 2022 a fost lansat și un modul special al programului național de educație financiară destinat mediului preuniversitar. Programul Toți contăm se adresează particularizat nevoilor de educație financiară a copiilor și tinerilor aflați în mediul rural și în orașele mici. Copiii și tinerii din aceste zone sunt supuși unor „tentații financiare” care sunt de natură a le fragiliza situația financiară, așa cum sunt, spre exemplu, jocurile de noroc și/sau interacțiunea cu diferite platforme financiare nereglementate.
Sesiunile de învățare din cadrul programului, cu o durată de aproximativ trei ore, prezentate într-un format interactiv, abordează noțiuni și concepte de educație financiară de bază, precum nevoile și dorințele, bugetul personal, economisirea și importanța acesteia, moduri de gestionare financiară a riscului etc. În acest program, obiectivele cuprind nu numai învățarea și formarea de abilități financiare, dar au în vedere și formarea de comportamente financiare sănătoase.
În cadrul acestui program au fost organizate acțiuni educaționale în mai multe zone din țară: județul Constanța, județul Prahova și județul Brașov, la care au participat peste 1.000 de copii.
StartFIN – cursul de educație financiară acreditat de Ministerul Educației și adresat învățătorilor și pedagogilor
În anul 2022, ISF și ASF au realizat împreună unicul curs din România de educație financiară completă adresat învățătorilor și pedagogilor. Cursul-program StartFIN (Formarea personalului didactic din învăţământul primar în domeniul financiar) a fost acreditat de Ministerul Educației în luna august a anului 2022, în baza solicitării ISF și pe baza suporturilor de curs unice realizate de lectorii ASF. Cursul este format din 40 de ore și oferă 10 credite de formare continuă celor care participă. StartFIN este acreditat pentru 4 ani în sistem blended learning, cu 20 de ore organizate în sistem online, sincron și 20 de ore organizate în sistem asincron, cu acces în platforma de e-learning a ISF unde participanții pot găsi un număr mare de materiale educaționale realizate de ASF. Scopul cursului (programului) este de a contribui la dezvoltarea noțiunilor financiare ale învățătorilor și pedagogilor pentru ca aceștia să poată transmite elevilor din ciclul primar informații cât mai exacte și într-un limbaj ușor de înțeles. Cursul cuprinde învățarea de informații teoretice, dar și prezentarea unor exemple practice care să faciliteze o mai bună predare la clasă a conceptelor și mecanismelor financiare. Din august 2022 și până în aprilie 2023, la acest curs au participat 310 cadre didactice, în 13 grupe.
Lansarea programului Start2Learn: Finanțe personale
Un alt program realizat de ASF și ISF și adecvat unui sub-grup țintă este Start2Learn: Finanțe personale. În cadrul programului național de educație financiară adresat de ASF elevilor din învățământul preuniversitar a fost implementat un proiect special, un modul național de educație financiară completă al ASF și ISF, adresat elevilor din clasa a XI-a, profil tehnologic sau teoretic. Conținutul este furnizat integral de ASF. Pentru acest program, alături de ISF și ASF participă ca lectori voluntari profesioniști ai piețelor financiare.
Proiectul pilot al acestui modul s-a desfășurat în perioada octombrie-decembrie a anului 2022 și a presupus organizarea a 42 de sesiuni de predare la clasă, în 7 unități școlare, la care au participat aproape 200 de elevi.
Începând cu luna martie 2023, ca urmare a unui feedback pozitiv, a fost extinsă organizarea programului, care se va desfășura, într-o primă fază, în 14 unități școlare liceale desemnate de inspectoratele școlare județene din Alba, Iași, Dolj, Prahova și de ISMB.
Noaptea Albă a Universităților
ASF a organizat, în parteneriat cu Universitatea din București și ISF, în 21 martie 2023, Noaptea Albă a Universităților – primul eveniment de acest tip, un concept unic din România. Universitatea din București a deschis porțile acestui eveniment, primind publicul larg, indiferent de vârstă, de universitate, facultate sau nivel de studiu al studenților. Participanții au avut ocazia să asiste la prezentări ale unor personalități din mediul de afaceri, financiar și din mediul științific și academic, precum și la dezbateri pe teme financiare, la seminare de dezvoltare personală etc. Simultan, în mai multe săli și amfiteatre din cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București, peste 1.500 de persoane au participat la activitățile maraton, într-un program variat care le-a dat posibilitatea de a interacționa cu profesioniști din diferite domenii și de a acumula cunoștințe utile dezvoltării lor personale și profesionale. Evenimentul a înregistrat un succes deosebit, deschizând astfel calea spre extinderea acestui program la nivel național.