Revoluția Blockchain

Revoluția Blockchain

Alex Tapscott, Don Tapscott

 

Filiația dintre Don și Alex Tapscott, tată și fiu, este împărtășită și în cartea lor Revoluția Blockchain. Autorii consideră că dezvoltările tehnologice profunde din societățile noastre au generat și o schimbare a modului în care se fac afacerile sau se desfășoară alte acțiuni, folosind tehnologia blockchain.

Internetul este un spațiu excelent pentru colaborare și comunicare, dar este adesea defectuos sau riscant când vine vorba de comerț și confidențialitate. Noua tehnologie blockchain facilitează tranzacțiile peer-to-peer fără niciun intermediar de tip bancă sau organism de conducere. Păstrând anonime informațiile utilizatorului, blockchain validează și înmagazinează o evidență publică permanentă a tuturor tranzacțiilor. Aceasta înseamnă că informațiile personale sunt private și securizate, în timp ce toată activitatea este transparentă și incoruptibilă – reconciliată prin colaborarea în masă și stocată în cod pe un registru digital. Odată cu apariția sa, nu trebuie să mai avem încredere unii în alții în sensul tradițional, deoarece încrederea este construită în sistemul însuși.

Deși blockchain este asociat cu monedele digitale, ele sunt doar o aplicație a acestei mari inovații în informatică. Blockchain-ul poate deține orice document legal, de la acte și licențe de căsătorie până la diplome de studii și certificate de naștere. Permite contracte inteligente, organizații autonome descentralizate, servicii guvernamentale descentralizate și diferite tranzacții. Internetul este al tuturor și, de aceea, are nevoie și de un registru pentru toți, așa cum este blockchain-ul, o platformă globală deschisă, distribuită, care schimbă fundamental ceea ce putem face online, cum o facem și cine poate participa.

Autorii concluzionează: „Cu blockchain, pentru prima dată, avem un nou mediu digital pentru valoare în care oricine poate accesa orice (acțiuni, obligațiuni, bani, proprietăți digitale, titluri, acte), chiar și lucruri precum identitatea și voturile pot fi mutate, stocate și gestionate în mod sigur și privat. Încrederea nu se stabilește printr-o terță parte, ci cu un cod inteligent și un consens de masă folosind o rețea. Acest lucru are implicații uriașe pentru intermediari și afaceri și societate în general – totul, de la servicii financiare, comerț și încredere și intermediari până la firme de tehnologie, care au organizat totul, de la modul în care chemăm un taxi la modul în care interacționăm pe Facebook și la modul în care căutăm informații pe Google. Și, de asemenea, cu guvernul, ca depozit central de informații, o entitate care furnizează servicii.”

Conform autorilor, blockchain-ul ne va permite să ne gestionăm singuri identitățile, fără a mai lăsa “urme” unor intermediari, “recuperându-ne” identitatea prin propriul avatar. Tehnologia blockchain va putea fi aplicată, în viitor, aproape în orice domeniu al vieții care implică o anumită colaborare, un nivel de încredere și un sistem de recompense.

Cartea a apărut în 2021 la Editura Act și Politon.

Despre autori:

Canadianul Don Tapscott este director, autor de cărți și studii, consultant, specializat în strategii de afaceri, transformare organizațională și rolul tehnologiei în afaceri și societate.

Alex Tapscott este canadian, specializat în afaceri și consiliere. Studiile și cărțile sale sunt dedicate  aplicațiilor tehnologiei blockchain și a criptomonedelor precum Bitcoin.