Sfârșitul alchimiei – banii, băncile, viitorul economiei mondiale

Mervyn King

Deși titlul ar putea să pară o metaforă asociată mai multor domenii, autorul tratează în această carte crizele financiare, explicând aspecte ale mecanismelor bancare și a celor de politică monetară. De altfel, autorul este fost guvernator al Băncii Angliei, participant într-o astfel de criză. Cu expertiza sa impresionantă, Marvyn King face o analiză profundă a situației, folosindu-se de diferite concepte specifice sistemului financiar și apelând la rațiunile cititorului pentru a-l provoca să interpreteze ideologic dacă economia modernă are drept slăbiciune sistemul bancar sau nu. Influența semnificativă a comportamentului oamenilor asupra sistemelor și fluxurilor financiare, modificate brusc și brutal de neîncredere, trecerea de la încredere la neîncredere ca un proces extrem de dificil de controlat, transformă analiza făcută de King într-o abordare complexă a esenței unei crize economice și financiare. „Economia nu se autocorectează” spunea Mervyn King la evenimentul de lansare a acestei cărți, vorbele sale fiind regăsite și în abordarea prezentată de Sfârșitul alchimiei, piața liberă nefiind capabilă de a rezolva orice problemă. Cartea permite cititorului ne-inițiat în piața financiară să privească în interiorul sistemului și să înțeleagă cum acesta a devenit ceea ce astăzi este.

„Dacă Sfârșitul alchimiei primește atenție pe care o merită, ar putea să salveze lumea.”

Michael Lewis, Bloomberg View

„Un studiu sofisticat și extrem de apreciat despre cum finanțele moderne și-au pierdut direcția. Puțini oameni sunt mai calificați decât Lordul Mervyn King pentru a-și imagina sistemul bancar al viitorului. Cartea lui ar trebui să fie o lectură obligatorie.”

Henry Kissinger

Cartea este publicată în 2017 de Editura Comunicare.ro.

Despre autor:

Mervyn King este fost guvernator al Băncii Angliei în perioada 2003–2013, profesor de economie şi drept la New York University şi profesor de economie la The London School of Economics and Political Science. În 2013, Lordul Mervyn King este numit pair pe viaţă în Marea Britanie și în 2014 Regina Angliei îi acordă titlul de Cavaler al Ordinului Jartierei, cea mai înaltă distincţie britanică.