WIW 2017

În perioada 2-8 octombrie, sub egida „Zilei Internaționale a Investitorului” (World Investors Week – WIW), ASF a organizat o serie de activități destinate conștientizării de populație a importanței educației financiare și implicării copiilor și tinerilor în aceasta. WIW este o inițiativă în premieră a Organizației Internaționale a Reglementatorilor de Valori Mobiliare (IOSCO), al cărei obiectiv principal este creșterea nivelului educației financiare investiționale aferente pieței de capital, pentru îmbunătățirea nivelului de înțelegere a conceptelor, noțiunilor, mecanismelor financiare, în scopul diminuării excluziunii financiare și a îmbunătățirii nivelului viitor de bunăstare economică. Membru al IOSCO, ASF sprijină inițiativa acestei organizații internaționale și se alătură celorlalte peste 70 de țări care celebrează investițiile.

Evenimentele desfășurate în săptămâna 2-8 octombrie au fost organizate cu sprijinul Bursei de Valori București (BVB), Depozitarului Central și Uniunii Camerelor de Comerț Bilaterale din România (UCCBR). În această săptămână, sub egida WIW, au avut loc mai multe întâlniri cu copii din școli care fac parte din programul ASF de educație financiară.

Luni, 2 octombrie 50 de elevi (clasa a X a) au participat la deschiderea pieței BVB. În aceeași zi, s-a lansat programul pilot adresat liceelor de profil economic, pentru anul școlar 2017-2018, la Școala Superioară Comercială Nicolae Kretzulescu, pentru elevii claselor a XI-a.

Marți 3 octombrie a avut loc, la sediul BVB, Conferința Oportunități de Investiții pe piața de capital din România, obiectivul principal fiind creșterea nivelului educației financiare investiționale aferente pieței de capital, pentru îmbunătățirea nivelului de înțelegere a conceptelor, noțiunilor, mecanismelor financiare, în scopul diminuării excluziunii financiare și a îmbunătățirii nivelului viitor de bunăstare economică.

Pentru a marca WIW 2017, în data de 4 octombrie, Depozitarul Central a eliberat în regim gratuit, extrase de cont pentru deținătorii de instrumente financiare prezenți la sediul instituției, aceștia având posibilitatea de a afla pe loc la ce societăți sunt acționari. ASF a oferit cu acest prilej flyer-ul Ești acționar? Fii informat! care conține informații importante despre drepturile și obligațiile conferite de calitatea de acționar.

Mai multe detalii găsiți aici – IOSCO – World Investors Week 2017 

ASF a lansat programul pilot dedicat școlilor de profil economic. Astfel, la Școala Superioară Comercială Nicolae Kretzulescu a fost deschis acest program în prezența a 250 de elevi și profesori, program care se desfășoară pe parcursul întregului an școlar. Programul constă în 3 module care vor pune bazele cunoașterii pieței financiare pentru elevii de clasa a XI-a, aceștia participând la Clubul finanțiștilor și finalizând programul prin susținerea unor ore de practică.

În această săptămână, copiii de la Școala Generală nr. 56 din București au fost prezenți la clasele de educație financiară, învățând despre investiții, întocmirea unui buget, economisire și economie. Noțiunile prezentate într-un limbaj simplu, adecvat vârstei, au fost concretizate în frumoase proiecte realizate de participanți: o bancă de sticlă care permite ca lumea să vadă tot ceea ce se petrece înăuntru, un portofel cu bani, proiecte despre buget, machete ale unor afaceri în care se poate investi ș.a.

A avut loc deschiderea ședinței de tranzacționare a BVB în data de 2 octombrie 2017 de către un grup de liceeni de la Școala Superioară Comercială Nicolae Kretzulescu, în prezenţa Prim-vicepreşedintelui ASF, domnul Ovidiu Răzvan Wlassopol, a Vicepreşedintelui ASF, domnul Mircea Ursache, şi a Preşedintelui BVB, domnul Lucian Anghel. Acțiunea a fost menită să îi familiarizeze pe tineri cu procesele de tranzacționare și cu mecanismele bursei.

Conferința Oportunități de Investiții pe piața de capital din România din 3 octombrie, organizată de ASF și Uniunea Camerelor de Comerț Bilaterale din România, împreună cu Depozitarul Central și Bursa de Valori București (BVB), a avut mai multe sesiuni de prezentări și dezbateri cu teme de interes referitoare la piața de capital din România (reglementări legislative, oportunități de investiții, implicarea autorităților în procesul de educație financiară, marea privatizare etc.). Conferința a fost transmisă live pe pagina Facebook a ASF.

În data de 4 octombrie 2017 Depozitarul Central a eliberat gratuit extrase de cont la sediul său din București, pentru persoanele interesate să afle la ce societăți listate deţin acţiuni.